click me

Tuesday, 20 December 2016

7. Prof Dr Muhaya

assalammualaikum semua....

semalam result PT3 kan! mesti ramai ibu ayah yang gumbira ria dan tak kurang juga yang bermuram durja...ibuayah la yg terlebih gumbira kalahkan anak sendiri. tak payah nak deny sbb ni mmg nyata!!! kalau bab kecewa, ibuayah juga yg terlebih sedih sedangkan anak macam tak rasa ape-ape!!!

saya dah lama jugak tinggalkan dunia yang terlampau obses dengan result anak nih!!! zaman iman dulu, yes, iam one of those mom. tapi saya dah bersara!!! i had enough. sekarang nih saya berikan ape saja yang anak-anak perlukan untuk pelajaran, utk mereka belajar, anything!!! tapi kini saya hanya mengajar sekadar mampu, dan saya tidak lagi terlampau memaksa anak-anak utk belajar, buat jadual belajar, buat soalan sendiri, buat things to do list  and bla...bla...bla...no more.
yang tinggal kini hanya kata-kata semangat dan nasihat....

2 bende ni jer yang saya teruskan to keep them going...to keep them moving...
kata-kata semangat dan nasihat yang ala-ala ustazah, yang ala-ala prof dr muhaya, yang ala-ala dato dr fadzilah kamsah, yang ala-ala nick vujicic semua saya bantai to keep them moving. kalau kita tak berkeras ni, risiko anak malas, anak tak berape nak hebat dalam pelajaran tu tinggi!!! tapi iam done jadi harimau malaya!!! DONE!!! kuasa ALLAH itu misteri, percaturan ALLAH jugak misteri. paling penting jangan pernah berhenti berdoa untuk anak-anak and do not give-up on your child....NEVER!!!

Wednesday, 14 December 2016

6. WhatsApp

zaman sekarang semua kat hujung jari. nak shopping, nak belajar, nak beramal, nak bersedekah, nak mengumpat, nak memfitnah, nak bayar hutang and paling dasatttt nak mengedik or mengatal pon dah boleh di hujung jari!!! kemajuan dan pemodenan mmg banyak menyenang dan memudahkan hidup kita tapi kita kena la pandai, kena bersederhana dalam menggunakan semuanye...sebab kalau diguna tanpa ade sempadan, mmg parah akibatnye!!!

whatsapp ni salah satu daripada kemajuan yang memudahkan hidup sebab dia FREE!!! tapi whatsapp ni jugak la yang banyak melekakan dan memusnahkan hidup kalau kita terusan jadi hambanye!!! berwhatsapp biar berpada-pada, kena  tau batas. some people might think it's ok to lebih-lebih sikit berbicara dalam whatsapp sebab bukan berdepan and to these kind of people, can i say something!!! fuck you all!!!

hah!!! how does it feel when you read the " F " word i wrote? bagi yang tak kenal saya, mungkin ade yang fikir saya ni outspoken, saya ni mulut jenis puaka sepanjang zaman!!! bagi yang kenal, akan terkejut, nape pulak dgn saya nih!!! ade masalah kot!!! so nampak sangat, setiap yg kita tulis tu, bagi kesan pada yang membaca. jadi....menulis dalam whatsapp mmg kena ade batasan dan sempadan terutamanye bila membabitkan dua belah pihak yang berstatus, isteri dan suami orang, girlpren dan boypren orang!!! yang berstatus penghasut lagi la kena ade sempadan!!!


ramai giler rasanye yang hidup porak peranda gara-gara whatsapp ni. tu sebab saya cakap tadi, nak mengedik mengatal kat hujung jari jer sekarang nih!!! kes fitnah pon banyak, tau-tau si anu dah tak nak bertegur sapa dengan kita!!! macam-macam kes ade!!! tu kes yang betul-betul berniat jahat. tapi....walau kadang sekadar tulisan, sekadar gurauan, tak maksudkan pon ape yang ditulis, percaya la it does matters, sbb kadang penerimaan si A dengan si B lepas membaca adalah berbeza!!! tu sbb semua yang kita buat kena ade batasnye supaya bila A dan B baca, penerimaan itu sama. Paham?

oh yes!!! ni lagi satu!!! sejak ade whatsapp ni, group kaum Adam la yang paling meletop kebombom, sebab Porn is now bukan saja dihujung jari tapi dimana saja mereka berada!!!
tak kira muda, tua, tua kerepot, bujang, duda maupon suami, gambar lucah, gambar sexy menjadi santapan di group-group tanpa henti. tak payah dah beli DVD, ngadap computer ngadap TV, dlm phone sume ade, 98% ade!!! menci okay!!! untuk kaum adam, insaf la sebelum kamu disembahyangkan!!! booooooo!!!

Thursday, 8 December 2016

5. Raja Perempuan School

hari selasa lepas special, saya ade plan makan-makan and sembang-sembang dengan kwn-kwn RPS saya. perjumpaan ditaja penuh oleh cik siti zaleha. # dia, jangan cakap hakak tak payung!!! # tu memang popular sekarang, kat mane-mane, sume orang guna!!! kebetulan cik siti pong guna dan kami merasa!!! thank you amy (nama glamer dia) and you are such a sweetheart, penyeri segala majlis!!!




payung untuk pakej 8 orang. meh saya kenalkan :

tudung hijau : intan, diva kecoh tanjung malim!!!

tudung merah : rokiah, orang kuat lagi berakhlak mulia di KPJ!!!
tudung biru : ina, minah rock yang insaf seinsaf-insafnye!!!
tudung coklat : ros, orang kuat dan paling manis di AEON!!!
tudung hitam corak : su, ramping sampai bila-bila sepanjang zaman!!!
tudung biru coklat : farid, minah ayu dia, tokey studio pong dia!!!
tudung biru : siti@amy, gengster tanjung, hakak kawasan tambun!!!
tudung hitam : saya!!! cantiknye, kurusnye, hakkkkkkk puiiiiiiiii!!!
tudung kelabu : azie, ketua wanita satu malaya!!!

seronok jumpe seketul seketul nih!!! dulu sebelum jejak kasih kwn-kwn RPS ni, hidup tipah sunyi sepi sekarang tidak lagi!!! cewahhh!!! semoga persahabataan kita kekal hingga akhir hayat..............

Tuesday, 6 December 2016

4. Pulau Tioman



post gambar jer!!! erkkk!!! saya sibuk hari ni tapi nak jugak up entry so ni la jadinye!!! sape rasa nak marah, silakan. kwang...kwang...kwang...

Monday, 5 December 2016

3. Being stupid together




love is being stupid together!!! tu gambar ai dengan darlin masa gi pulau tioman bln mac lepas. zaman ai cuti2 blogging!!! saya selalu jugak guna quote omputih love is being stupid together tu!!!
bukan la maksudnye, kita biol ke hape, tapi kita berdua bukan la jenis pasangan yg nak perfect sangat dalam segala hal. we take things easy, kadang sampai ade orang keliling tegur, why are we so relax kalau ade masalah. let me tell you something guys!!! taik kucing relax!!! mesti la pening kepala, pecah kepala jugak tapi kalau terlampau, melampau dan melampau-lampau pikir masalah, boleh jadi giler!!! untuk legakan keadaan, saya selalu ingatkan diri sendiri dan jugak ingatkan darlin, semua nih ALLAH yang bagi....so who are we to say NO.....

bila dah paham konsep tu, semua jadi lebih relax, kita cuba sedaya yang mampu untuk selesaikan setiap dugaan or masalah, then leave it to ALLAH. alhamdulillah, we were and still stupid and crazy about each other despite all the dugaan, masalah and kerenah. there is no one else i would rather face this uncertain future with than him....there is no one else i would rather grow old with than him....gitu la cakap omputihnyer....

ingat taw, takyah nak perfect sangat dalam relationship ni!!! bodoh-bodoh bersama lebih awesome!!! woot....woot....

















Friday, 2 December 2016

2. Fusilli Caesar Salad


Ingredients

Meat

  • 2 Romaine hearts

Seafood

  • 1 Anchovy, dried and chopped fillet

Produce

  • 2 Garlic cloves

Condiments

  • 2 tsp Dijon mustard
  • 1/4 cup Lemon juice, fresh
  • 1/2 cup Mayonnaise
  • 1 tsp Worcestershire sauce

Pasta & grains

  • 1 lb Fusilli pasta

Baking & spices

  • 2 Kosher salt and freshly ground black pepper

Oils & vinegars

  • 2 tbsp Olive oil, extra-virgin

Dairy

  • 1 1/2 cup Parmesan, grated





romaine hearts tu salad yek!!! kang korang pegi pasar, cari kat tempat daging, sampai tua takkan jumpe!!!

Selamat Mencuba.







Thursday, 1 December 2016

1. Sindiran

assalammualaikum semua....

hari ni lepas solat subuh, sambung tido sampai pukul 10.30!! mithali sungguh!! darlin takde, outstation so ni la masanye utk jadi ibu paling malas. bangun-bangun tadi terus turun bawah. ilham dah bangun, siap dah bekpes!! meja depan TV penuh!! cereal tinggal separuh, susu habis satu kotak, bun habis 5 ketui!! hoiiiiiiii mewah bekpes sendiri-sendiri yek!! bila nampak saya, terus dia :

ilham : morning ibu....

ibu : morning adik....wahhhhhh....adik buat bekpes sendiri?

ilham : ha'ah, ibu malas!!! grrrrrrr!!!

ibu : ala....sekali sekala nak malas-malas.

ilham : tengahari nanti ibu jangan malas ye, adik tak tau nak masak ayam!!!

erkkkkk tipah terasa, peh tu tak tau nak gelak ke, nak marah dengan sindiran mamat tu!!!