click me

Friday, 26 June 2015

8. Mendidik anak berpuasa.

selamat pagi sume....tajuk bukan main!!! hehehe!!! hari ni hari ke 5 ilham berpuasa, bukan la puasa penuh sebab bila sahur saya siap-siap cakap pukul berapa dia boleh berbuka....selalunye pukul 1 atau 2 which is sebelum dia nak ke sekolah pra KAFA at 2.30. 

untuk budak yang kuat makan, suke makan and hobi dia makan, puasa ini adalah satu penyeksaan!!!! nampak sangat dia punye seksa menanggung lapar dahaga terutamanye on his first day!!!! sayang dia!!!! everytime dia mengadu lapar or dahaga, saya bagitau dia, macam tu la orang-orang miskin rasa....tu sebab ALLAH suruh kita puasa, supaya kita dapat  rasa ape yang orang miskin rasa tiap-tiap hari....dia punye soal jawab, memang banyak, sampai terkebil-kebil mata ustajahhhh nina nak jawab!!!! at the end of the day, saya rasa ilham dah boleh paham ape itu puasa....so tadi saya sengaja tanye....

saya : adik, hari ni puasa sampai pukul 7.30 ya....
: ilham : hmmm tunggu la adik besar sikit!!!! Allah tau adik kecik lagi!!!

Boleh!!!!


Friday, 19 June 2015

7. Ramadhan 2015

selamat berpuasa sume....berbuka puasa tahun ni sangat berbeza dari tahun-tahun lepas, kenapa berbeza? sebab mak mertua dah takde, so lauk-lauk sedap sume tinggal kenangan, sebabkan mak baru jer meninggal cik darlin dengan abang dee (abang cik darlin) sepakat untuk berbuka kat umah mak, sepanjang bulan puasa....buat macam mane yang mak selalu dan suke buat....sape masak? sape lagi kalau bukan saya dengan masitah!!! kita pulak sepakat, memasing masak 2 jenis lauk. kalau tetiba rajin, nak masak 4 jenis or tetiba mimpi nak masak kuih or what so ever, masak jer!!! kalau malas, bazarrr ade!!! 
                                                                                                                      pendekciter sedap ke....tak sedap ke....jangan komplen!!!! telan jer!!! 
selain mak takde, tahun ni jugak, berpuasa, berbuka dan bersahur tanpa iman saya....pengalaman pertama, tentu la sayu bila seketul anak dah takde!!!! tapi muka sayu kena sorokkan so that takde yang menyakat so that tipah tak kebasahan akibat kehujanan!!!!

selamat berpuasa dan selamat memasak sume....
                       

Tuesday, 16 June 2015

6. Opah tersayang....

jumaat 12hb june lepas, mak mertua saya pergi buat selama-lamanye....pemergian yang tidak disangka, permergian yang begitu menghiris perasaan....namun siapa kita untuk melawan takdir maha Esa....moga mak ditempatkan dikalangan mereka yang beriman....
ilham is her jantung hati....and opah was his buah hati....
hanya ALLAH yang tau betapa sebaknye saya melihat gambar ini, untuk itu, saya berhenti disini!!!
Al-Fatihah

Thursday, 11 June 2015

5. Jurassic World


kanak-kanak riang kat sini memang la teruja nak tengok citer nih!!! saya boleh jer layan, takde masalah, kalau nak temankan anak-anak sendiri tengok wayang pon jadi masalah besarrrr, sila hantuk kepala!!! lepas tu, hantuk lagi sekali dan berkali-kali!!!! buekkkk!!! pada saya, tengok wayang is one of the simple thing yang boleh buat anak-anak kita bahagia!!! dia punye teruja nak tengok wayang tu macam rasa kita-kita nak pegi bercuti di pulau idaman!!!!!!!!!!!! kalau tak paham, sila hantuk kepala sekali lagi!!!! grrrrrr!!!!

ilham dah mula hint-hint ayah nak tengok wayang citer jurassic world nih, ayah selalu buat-buat tak paham!!! biasa la....nasib baik la ade ibu yang luarbiasa ini untuk ingatkan ayah yang biasa-biasa!!! matik!!! kalau cik darlin baca!!! 

jom tengok jurassic world....jom!!!!!


4. Take things easy

sejak rutin berubah, rasa macam dalam syurga dunia!!! rasa macam best jer!!! rasa macam syokkkk jer!!! ape pon yang terjadi ade hikmahnye, kita harung
jer, take things easy baru la dapat rasa macam, ahhhh....bestnyer....rasa macam.......................................................................................

CUTI-CUTI LONDON!!!!!!!!!!!

so korang kalau nak rasa macam cuti-cuti LONDON, walaupon sebenarnye korang ade jer kat MALAYSIA, please take things easy, tak payah la pikir dalam-dalam, jauh-jauh!!! sampai bengkak-bengkak dada, sakit-sakit pale!!! sebabkan.....if you take things personal, you make yourself a victim of anything other people say or do!!!

bila dah rasa cenggitu, korang akan rasa macam.........


wakakakaka.....pilih la, nak cuti-cuti london bridge is falling down ke.....nak welcome to hell.....tipah nak yang fefeling london okay!!! lalalala!!!!!

3. Basuh sendiri....

semalam sembang-sembang dengan ilham tentang so many things, banyak sangat sampai saya sendiri terkedu, dia macam dah besar sangat, dah pandai macam-macam dan dah boleh harap jugak!!! boleh la kalau kita suruh kemas cushion, angkat pinggan letak kat sinki, ambilkan kain kotor kat atas bawah ke bawah dan paling best dah boleh basuh berak sendiri!!! 

it's about time la kan, umur dia pon dah 6 tahun!!! banding abang-abang, ilham lambat sikit, ade je helah dia!!! tapi sejak hari selasa lepas, saya buat bodoh jer, last-last dia give-up!!! permulaan saya suruh dia sabun 8 kali so that bontot boleh jadi harum semerbak.......and kali ke 9 will be basuh tangan sebelum keluar tandas......kiranye hari ni, hari ke empat dia menguruskan bontotnye sendiri. so far alhamdulilah, bila spot check bontot dia, CLEAN & CLEAR!!! tapi ade masa, dia bising jugak sambil dialog kat bawah nih keluar!!!

ilham : ibu....kenape ibu tak nak basuh berak adik?
saya : adik dah besar.....dah sekolah, kena la belajar basuh sendiri!!!!
ilham : kot-kot ibu malas.....
saya : (buat-buat tak dengar!!!! wakakakaka)


Saturday, 6 June 2015

2. Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor


atas tu harta bende iman, lepas dah dapat result UPU, and a few lagi under MARA yang tak menyebelahi iman, kita teruskan jer plan for IPTS, nak sedih-sedih, meratap pilu tu sume buang  masa!!! paham sangat saingan nak masuk IPTA memang sangat sengit, sepupu iman yang dapat straight A pon UPU tak lepas, so from there dah nampak sangat, semuanye bergantung kat rezeki jugak!!! kalau ALLAH nak bagi rezeki ke ipta, ke ipta la kita....kalau ALLAH kata ke ipts, ke ipts la kita....

orang kata kat mane pon kita belajar, sama jer, terpulang pada diri sendiri jugak kalau nak berjaya!!! kalau kita masuk UM, tapi kita tiba-tiba berubah jadi malas, maka tak berjaya la kita, tapi kalau kita masuk kolej cikai, peh tu kita rajin macam tiada esok bagimu, maka berjaya la kita. memang ade la benarnye orang kata tu, tapi kalau boleh jangan la hantar anak-anak kita kat tempat yg paling cikai di malaysia ye!!! cari la yang elok ikut kemampuan masing-masing!!! pastikan yang diiktirafkan jugak!!!

dalam kes iman, ade a few well known ipts yang dia apply, ade 3 ipts, yang application dia so senang, tak payah interview, iman diterima terus, janji yuran bayar!!! gitu!!! cuma kuis jer ade sessi interview and procedure dia 100% macam ipta....lepas interview pon bukan sume dapat surat tawaran, ade jugak yang gagal....so from there, nampak la bukan keuntungan saja yang dititikberatkan di situ!!! pendekciter, ko pilih jer la kuis iman, ape-ape pon  tiada paksaan. it's your call!!! 


finally, iman pilih kuis, ape saya rasa!!! saya rasa gumbira bercampur seram!!!
kenapa seram!!! ehhh nak kena citer ke!!! heeee!!!


Friday, 5 June 2015

1. Sibuk sume tak sempat!!!!!!!!

lately been very the busy!!! boleh jer nak bukak blog and tulih sepatah dua kata, tapi nak tulih sepatah dua kata tu pong, rasa macam eeeee!!! tak sempat!!! dapat tak bayangkan kebusyan itu? kenapa busy? saya rasa busy tu mostly sebab iman, sejak result dia keluar sampai la 3hb lepas, hari dia mendaftar, it's all about him, all about IMAN!!! tak tau la mak-mak lain macam mane, tapi saya, ya ALLAH banyaknye bende nak kena pikir, nak kena buat!!! 

dia kan macam automatik jer pikir itu ini, nak buat itu ini for him....gi google sume uni, sume courses, yuran, hostel, and bla...bla...bla...baca segala info, segala blog, segala review. the thing is, macam la iman tak boleh buat sendiri sume tu!!! tau....dia boleh buat tapi takkan sehebat dan selengkap mak dia nih!!! everything was in my fingertips!!! siap history tipah digest sekali!!! 



from march till june everthing was about ipta, ipts and iman, sian jugak la 2 lagi anak terabai!!! makan, minum, pakai, terurus la cuma nak sembang lama-lama, nak belai lama-lama tu memang kurang!!! belai kejap, pas tu ko belai la diri sendiri, gitu!!!! it won't last....jangan risau!!! so semalam balik dari registration iman, otw balik ipoh, dalam keter, saya tido terngangga!!! i was mentally and physically drained!!! drained tau tak!!!

saya tau memang ade jer mak-mak yang relax and chill, mak-mak yang biar jer anak-anak yang uruskan sendiri hal-hal sambung belajar nih!!! i wish i could do the same tapi ape nak di kata tipah GILA KUASA!!!

ps - iman idak le goyang kaki jer!!! dia buat sume yang saya buat!!! peh tu           kita main compare-compare info and of course la saya punye terlebih             lengkap!!!