click me

Monday, 30 September 2013

18. Client list

               jom tengok " client list " season 2


17. Apple pie sandwich......

cik darlin n anak-anak saya suke sangat apple pie - tapi nak buat pastry2 nih - malas banyak!!! selain tak berape pandai!!! so bila dapat resepi nih - saya adalah manusia yg paling happy didunia ini!!! thank you pinterest - love ya sebab selalu menyenangkan saya yg malas ini!!! check this out - apple pie sandwich - pakai roti jer - tak payah nak uli2 dough tuk buat pastry!!! or takde stok ready made pastry. kalau roti saya rasa - kat semua rumah mesti sentiasa ade stok kan.... inti apple ni leh simpan kat peti sejuk - tapi jangan la ko simpan sampai 4 bulan okay!!!! selamat mencuba......


Ingredients

  • 2 cups diced peeled tart Apples
  • 1 cup water
  • 1/2 cup plus 1 tablespoon sugar, divided
  • 5 teaspoons cornstarch
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 2 teaspoons lemon juice
  • 12 slices day-old bread
  • 3 eggs
  • 2/3 cup milk
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • Confectioners' sugar, optional

Directions

  1. In a large saucepan, cook apples and water over medium heat for 10 minutes or until apples are tender. Combine 1/2 cup sugar, cornstarch, cinnamon and nutmeg; stir into apple mixture. Bring to a boil; cook and stir for 2 minutes or until thickened. Remove from the heat; stir in lemon juice.
  2. Spread six slices of bread with 1/3 cup filling; top with remaining bread. In a shallow bowl, beat the eggs, milk, vanilla and remaining sugar.
  3. Dip sandwiches in egg mixture. Cook on a lightly greased hot griddle until golden brown on both sides. Sprinkle with confectioners' sugar if desired. Yield: 6 servings.

16. Sayang

bual-bual ringkas with ilham tadi


saya : sayang nak minum teh ke milo?
cik darlin : milo o
saya : kat dapur membancuh milo......
ilham : ibu...nape ibu panggil ayah sayang ?
saya : (amboi soalan!!!) sebab ibu sayang......ayah.
ilham : ooooo
saya : ilham tolong ibu boleh ? gi depan main ngan ayah k!!!
iham : ibu tak sayang adik ke ?
saya : sayang......
ilham : nape tak panggil adik sayang ?                                               panggil la sayang.......


                            .....kuang....kuang....kuang....

Thursday, 26 September 2013

15. Bihun goreng

pagi tadi breakfast bihun goreng - goreng tak banyak - cukup2 untuk 4 orang - baru mula breakfast jer - tiba-tiba rasa nak melabur!!! mintak diri kejap - eh eh asal pinggan ibu kosong? mane bihun ibu? dengan muka tak bersalah - mamat sorang ni jawab!!! ibu lari-lari........makan cannot lari-lari........sah-sah dia yg sental bihun ai sampai licin bin licau - uwaaaa!!!
ni gamba lama - skrg tembunnnn

Wednesday, 25 September 2013

14. Dialog ilham

kalau air dah masak n kettle berbunyi - dialog ilham will be like this - ibu....dah meletop!!! dah meletop!!! cepat....dah meletop!!!
bila dia main2 rambut saya n tiba2 nampak uban - dialog ilham dgn nada terperanjat gonna be - ibu ade rambut opah la kat rambut ibu nih !!! ade seven!!!
tiap kali nampak bibir saya kering,ilham suke pegang - his dialog will be - ibu....mulut ibu ade batu!!! jilat-jilat la.....nanti batu jadi lembut......
bad habit saya - spec selalu lupe letak kat mane - ilham selalu tegur saya bab ni - peh tu dialog konon bagus dia cenggini - ibu ni......suke letak mata ibu rata-rata!!! pecah mata ibu.....

dialog2 kat atas akan keluar sebijik sama jer sepanjang masa - so cute!!!

13. Anak-anak again....

sambungan semalam......kan kata nak tulis something yg tak tension2 - so these are some of the million sweet moment which i loved about the three of them....
something sweet about ilham is - dia tak pernah lupe cakap - sayang..............ibu tiap kali nak tido - and tiapkali bangun tido - dia jugak tak pernah lupa cari saya for my morning hugs n kisses!!! those are my moment - love every minute of it - kalau tak silap minggu lepas - when i was on my crown - dia tak henti2 ketuk pintu - sambil ckp nak kiss ibu...nak kiss ibu...seriously ilham!!! ibu kan tengah yakyak nih!!! tapi kejadian mcm tu boleh nampak kat rumah sendiri jer - kat umah nenek or opah ilham lupa daratan!!! love u ilham!!!
one good thing about isymil is - dia tak pernah lupe nak call - sms or whatups saya - mula2 dulu saya rungsing jugak and i called him inspektor sahap - come to think about it - i should be thankful sebab ade anak yg sentiasa ingat pada saya walaupon sekadar menegur - hai ibu!!! atau bertanye - ibu kat mane? ibu balik pukul berape? since then saya buangkan rasa runsing - gantikan dgn rasa beruntung to have him yg so busy body to check on me!!! kalau saya berdating dgn si ayah - lagi la berduyun2 call and sms yg masuk - sayang isymil!!!
what's charming about iman is - dia boleh tau bila n tika saya kepenatan - masa tu - dia tak pernah lupe to do the house work for me - tak payah suruh2 - tetiba jadi teenage rumahtangga - bukan la memasak tapi dia akan kemas ape yg patut - small little things yg dia tau akan menyakitkan mata ibu dia yg tengah kepenatan!!! in other words - ibu rehat ya.....i can handle this!!! - isn't that sweet!!! he can read me - sebijik macamane i can read him - on top of that - dia jugak la yg rajin mengurut saya - thank you sweet pie!!!

ketiga-tiga mereka adalah permata di hati saya walaupon permata itu ada masanye bertukar menjadi permaidani!!! suka suki jer ko nina buat perumpamaan sendiri!!! 

12. Extra


so blessed to have a darlin who takes extra mile to make me happy!!!                                                     alhamdulillah........
love ya!!!

Tuesday, 24 September 2013

11. Cornflakes french toast stick

ce try nih!!! pada saya sangat interesting - paling best - SENANG!!! tak payah nak berhempas pulas - berpeluh-peluh membasahi bumi di dapur - ala2 kadar jer tapi rupa dia meletop!!! rasa dia i tak tau - sbb ai pon tak buat lagi!!! kahkahkah!!!

2 sudu besar butter
2 biji telur (besar)
2 sudu besar susu
1/2 sudu teh vanila
1/4 sudu teh cinnamon
secubit nugmeg (kalau nak la)
4 keping roti (potong2 mcm stick)
2 cawan cornflakes ( hancur2 sikit)
maple atau honey (utk cicah)

~ Dlm bowl whisk telur,susu,vanila,cinimon n nutmeg.
~ sementara tu cairkan butter dlm pan (api sederhana,pepandai le kome)
~ celupkan stick dlm mixture telur then golek2 atas cruched cornflakes n tekan sikit sampai             betul2 melekat
~ goreng sampai perang n rangup (2-3 minit each side)
~ hidang dgn syrup n makan panas2.......

10. Anak-anak

rasa macam lama sgt tak citer pasai anak2 kan - anak2 saya semua sihat2 - terutamanye - yg sorang nih!!!
makin tembunnnn - sipi2 nak obes - bercakap tak reti berenti sekarang nih!!! ahad lepas masa otw nak cari kedai makan for lunch - seperti biasa melayan ilham dgn segala pertanyaan - persoalan - kemunsykilan - campur dgn sessi gaduh2 jerit2 dgn abang - suara ilham tiba-tiba merunsingkan saya!!! tiba-tiba rasa - omg bisingnyer!!!! tapi tak sampai hati nak cakap ILHAM......DIAM BOLEH TAK!!!!!! so pekakkan telinga - bisukan mulut - butakan mata sehingga sampai ke destinasi - dia peduli ape - boleh cakap dgn ayah!!! mood orang nak dekat2 menopause gitu kot!!!
isymil dua hari lepas kena serang ribut taufan ibu!!! disebabkan sibuk dengan jadual band yg ketat - dia jadi leka - jadi lalai - waktu yg saya tetapkan utk belajar diselang-selikan dgn tiupan flute dan petikan piano - bila tanye - bukan main.........konpiden cakap he is doing fine at school !!! sekali - i try pandu test dua hari lepas - terbongkar segala rahsia - sbb ai ribut taufan - ade ke sah - bila tanye sape pengasas Melaka dia tak tau jawab!!! pang!!! amik ko pelempang!!!
iman tak abih2 dengan alam percintaan - bukan main janji manis mu dgn saya tahun lepas - taknak cinta2!!! tup2 - sepanjang tahun ni bercinta - kejap dgn A - kejap dgn B peh tu dgn C - sampai la ke Q. seriously susah saya nak paham walaupon dah cuba!!! tapi utk mengelakkan dari terus marah - saya benarkan dia dgn dunianye - asal ade batasan - saya lepaskan dia utk berjumpe - (berkumpulan) semata2 sebab tak mahu dia berjumpe di luar pengetahuan saya!!! moga ALLAH beri saya kekuatan dan iman diberi keimanan..............
pening!!!pening!!!pening!!!

Asal tiga2 citer tension2 huh!!! esok saya citer yg tak tension2 pulak ye!!!


Monday, 23 September 2013

9. Pin it button

sejak bukak akaun pinterest - saya jadi lupa facebook dan lupa blog!!!! kesian kat blog - so mari lah buat entry!!!



kurang ajo!!! ai copy paste jer dr pinterest!!! or dlm bahasa pinterest "pin it"

Thursday, 19 September 2013

Tuesday, 17 September 2013

7. DIY

Lampu cenggini mahai - kat kedai2 lampu rega dia mesti RM200 keatas - jom kita DIY - senang sangat dan murah giler babas!!! kalau korang malas sikit - string tu tak payah rapat2 sangat - kalau korang malas banyak - tengok jer tak payah buat!!! pada yg rajin dan suke bende2 creative/diy mcm saya - all the best!!! 

How to make hemp string pendant lamps

2009_03_11_0306
Supplies and tools
2009_03_11_0307
1. Draw a circle on the ball with a permanent marker. This circle will mark a space on the lamp that needs to remain clear of string. The empty circle will be used in assembling the light fixture and will allow you to have access for changing light bulbs. If the light fixture you are using has lamp shades, make sure that the circles are big enough for the shades to easily pass through.
2009_03_11_0014_2
2. Cover your work surface with trash bags or a drop cloth, and put on gloves (this gets messy).
2009_03_11_0344
3. The best way, I found, to apply the glue is to squeeze a quarter size amount onto your fingers and run the hemp string through the glue and then wrap it around the ball. The string should stick fairly easily to the ball. I tried two other methods that also worked reasonably well, but were much more time consuming and made a bigger mess. You can fill a shallow tub with the glue and run the hemp string through it, or you can apply the glue directly to the string from the bottle.
2009_03_11_0020_2
4. Glue and wrap, glue and wrap, glue and wrap.  Just keep going.  Try to wrap randomly to avoid criss-cross patterns. The more densely wrapped the lamp is the stronger it will be.
2009_03_11_0044
5. Make sure to avoid wrapping string over the circle area. If there are any areas that seem weak, you can apply a little extra glue to give it more strength.
2009_03_11_0028
6. Repeat the steps 1-5 to make multiple lamps. Let the glue dry completely. (The glue I recommended takes about 48 hours to cure completely.)
2009_03_14_0456
7. Use the inflating needle to deflate the ball.
2009_03_14_0486
8. Remove the deflated ball from the lamp.
dsc_8303
9. This part takes some basic electrical skills. Follow the installation instructions that come with your light fixture. While installing the light string, feed the wires through the circle hole of the lamp and up through the top, so that the light bulb will hang down in the center of the sphere.

Wednesday, 11 September 2013

6. To Rara....

tadi baca blog rara - birthday party princess dia sabtu ni - saya terperasan dijemput sebab saya mmg dok ipoh plus blogger ala2 malas - malangnyer saya pulak akan ke KL sabtu nnt - pada princess - happy 1st birthday - pada mama princess - sabtu nnt jangan nangis2 k!!! sebagai ganti saya sesaja la gatal nak nyibuk -
mama princess kan kena buat candy buffet ngan deco-deco - so check this out - khas untuk cik adik rara...





                                             .......selamat berdeco rara.......