click me

Tuesday, 30 September 2014

20. Terbaru tentang ILHAM....

lama tak cerita pasal ilham kan!!! ilham tetap........MONTEL!!!! tak berubah!!
yang berubah satu jer!!! ilham sekarang dah tak sekolah - bulan august ade la 10 hari dia sekolah - bulan sept ni sekali jer - itu pon nangis2 dalam kereta - what went wrong? salah ibu ayah jugak - transportation problem - memang small problem but like i said it was our fault from the beggining - disebabkan kesalahan sendiri , tak payah la citer banyak2 kat sini!!!! hehehe!!! 
officially we stop sending him to school - dia pon baru 5 tahun and saya bukan la mak2 yg jenis nak paksa2 anak belajar biar pandai diusia muda!!! i'am done with that stuff!!! sepanjang lebihkurang 7 bulan sekolah - ilham dah pandai la ABC - 123 - tapi kalau ko suruh baca ke - mengeja ke - mmg takde la!!! kalau suruh dia bercerita - mmg penat la nak tunggu habis!!! so dipendekkan cerita......
tu dia cikgu baru ilham - nama dia Cikgu Harimau Mau.....
cikgu ni dah buat keputusan nak ajar subject Matematik jer!!! kita kira-kira jer la dulu - baca-baca belajar kat sekolah taun depan!!!
sape2 yang nak khidmat Cikgu Harimau Mau.....sila email ilham!!!!

19. Lari kuda ku lari.....

mind your language - heee - a warning to myself yg dah seminggu lebih tak pegi gym!!! errkkk!!!! esok ai start balik - janji esok - bukan lusa bukan tulat!!!!!
kang kasut berkulat and berulat!!!!!!!!!

Friday, 26 September 2014

18. Roti cheese

baked your own bread , kalau rajin......kalau malas macam saya - beli jer then siat2 roti tu letak cheese - letak thin slices of sausage pon boleh - kalau rajin......kalau malas tak payah!!! then letak kejap dlm oven - tapi preheat la oven tu siap2 so that roti korang tak hangus!!! happy cookin!!!

17. Mac & Cheese Cups

kids love them!!!! nasib baik senang!!!!

Easy Mac And Cheese Cups
Ingredients
  • mac and cheese dinner
  • ½ cup of sour cream
  • 1 egg
  • 1½ cups of shredded cheese
  • ¼ cup of cracker crumbs
Instructions
  1. First preheat your oven to 350 degrees.
  2. And prep your mac and cheese dinner as directed on the box.
  3. Then add the egg, sour cream, and ½ cup of shredded cheese.
  4. Next, grease a mini-muffin pan and fill with the mac and cheese mixture.
  5. Top with some cheese and cracker crumbs.
  6. Bake for 15 minutes.
  7. Be sure to let the pan cool for at least 10 minutes. If you remove them too early, they’ll fall apart

Tuesday, 23 September 2014

14. Surat cinta untuk iman saya.....

Firstly , i love you, you are the twinkle in my eyes , blue in my sky. I have failed far too many of the challenges facing you and a little bit of me dies knowing that you are lost , you will be hurt. Life doesn't seems fair to you, to me even to everybody coz it never will.....

I understand, there are things in this life that you want, but you can't have them. I know you see other kids doing things you'd like to do but you can't do them. I know what it feels like , to want , what others have....believe me , ibu faham....    i grew up watching families and friends who had more than i did......sad indeed!!!
Wanting more than you have is though, it always leaves you feeling unfulfilled , kosong , serba kekurangan serba menyedihkan....BUT you are none of those things darling. None!!! You are vibrant, smart, handsome, larger than life, and full of potential. It's in your hand... It's all about how you choose to see yourself. how you choose your own path to hapiness and success.....

Do you see your path... I know you think i am nosy and i don't care but do you see your path? your destiny? the one with light, promises and possibility.....
Choose that one, it's cristal clear where you see what you do have instead of what you wished you had!!!
No doubt , you will trip and you will fall and you will lose your way occasionally but i'll be there, with big eyes, loud voice and a warning not to give-up BUT to get back on track. get up and go!!!!!!!!! because you've got places to be....things to do....lives to touch....and miracles to make....

The choice is yours my darling........not mine. Think about that 'reality' for a second.....just think.....and I promise , you will see things differently......Everything will be brighter , easier and make sense for your dunia and akhirat..................  
Do your best, your very best and let ALLAH do the rest because ALLAH knows best!!!! I love you with all of my heart...........             
40 days to SPM - r u ready!!!

   love hug and kisses
           ~ ibu ~
           

13. Blessed

               these child of mine - they are such a blessing - subhanAllah.


Sunday, 21 September 2014

12. Surat menyurat.....

Dalam proses mengarang surat cinta untuk iman - i am running out of ideas to make him study - remember people used to say , how words cuts deeply than a knife - so lets give it a try -  iam not gonna write things to do list in it - namanye pon love letter so it will be an awesome love letter loaded with sugar , salt  and pepper plus lots of love for sure!!! Wish me luck!!!

Saturday, 20 September 2014

11. Homestay murah di.....

pulang ke pangkal jalan setelah 5 hari cuti-cuti umah nenek!!!! homestay nenek giler semak samun!!!! but we still loved it - walaupon tipah kena jadi tukang masak - tukang sapu - tukang kemas - tukang basuh - tipah pasrah!!!! walaupon kekdg tipah kehairanan dan kebingungan!!!! tipah tetap pasrah!!!! kahkahkah!!!!

Friday, 12 September 2014

10. OMG.........

OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Grrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9. Minyak cap kapak

ni kegemaran ibu saya - sebab yg kecik-kecik selalu sangat cepat abis!!! ayah belikan yg besar gedabak untuk ibu!!! ibu saya kalau pakai minyak ni....dia suke letak kat ujung -ujung towel peh tu dia sedut- sedut kat idung - peh tu dia tuang lagi - sedut lagi!!! tuang lagi sedut lagi!!! malas la nak kira berape kali dia tuang sedut!!! saya jadi model jer sebab minyak ni tak sesuai untuk kanak-kanak....kalau sesuai saya pon mesti jadi ibu letak kat ujung napkin peh tu sedut!!! heeeee!!!!!!!

* ilham was one year old when ayah took this picture - suke tengok mata              dia!!!

Thursday, 11 September 2014

8. Tantrum budak kecik ngan budak remaja!!!

having both toddler and teens in my house - walau jarak berbeza - they do however have one thing in common - THE TANTRUM!!!!!
toddler - lays on the floor, kicking n screaming refused to do everthing sampai satu tahap, ibu sila buat bodoh!!!
teens - whines through their nose, saya selalu tak berape nak dengar ape yg dirungutkan, sape suruh merungut pakai idung!!!

toddler - goes rigid so you are unable to physically dukung them!!! tension wei masa nih....
teens - stomps up the stairs and continues stomping in their room, just to let u know how annoyed they are, yg nih pantang ai.....terbakar!!!!

toddler - bangs their head on nearest object - kalau kita tgh riba dia, dia bang!!! terus kena mulut kita!!! peh tu kita tampo dia!!! opps sori!!! 
teens - hits or kick or ckp melayu hempas2 barang (pantang jugak nih) n sebsequently hurts themselves, padan muka, berdosa!!! ALLAH balas kejap tu jugak!!!

toddler or teen years are challenge indeed. they bring me to the brick of my sanity. make me question and doubt everything i have ever taught them. but at the same time, there are so many and tooooo many tender sweet moments that make me burst with pride or just melt my heart... even on the most awful days, there is always something wonderful at the end!!! so hang in there nina.....

love, hugs n kisses to my heros.........muahhhh!!!

7. Bagaimana untuk berterus-terang

balik dari gym tadi - lapar!!! terus call cik darlin - buat-buat tanye - kat mane? sibuk ke? lepas tu dia tanye nape? lepas tu saya jawab - takde ape-ape....saja jer call....tak boleh ke? lepas tu cik darlin jawab - macam ade ape-ape jer...............(eee dia tau....ate nape tak tanye nak ape???? ni dlm ati ye!!! )
lepas tu padan la muka!!! dah lapar cakap jer la!!! ajak la keluar makan!!!
padan muka!!! elehh!!! cik darlin tu mesti tau saya lapar!!! kalau tak,takkan dia cakap,mcm ade ape-ape!!! dia tahu....tapi saje - MALAS!!!!!!! 
pengajaran : terus terang adalah lebih baik!!!! terbaik!!! giler baik!!!
ni la dia suami yg buat-buat tak tahu isteri dia lapar tuh!!!
malam kang ai nak buat-buat lupe kena masak la!!!
lalalala....


Wednesday, 10 September 2014

6. Wordless wednesday


5. Isymil's birthday

8 sept lepas birthday isymil - party2 takde!!! kita makan2 jer!!! - planning nak makan kat Plan B but bila tanye isymil nak makan mane - dia nak kat El-Negra - it was a good choice indeed!!! sape lagi nak support orang melayu - kalau bukan orang melayu sendirikan!!! halal dah tentu!!! infact kita anak beranak mmg dah regular kat situ - dah selesa siap ilham buat mcm rumah sendiri!!! cuma the place is a bit small so kena pandai2 pilih waktu so that you can have all the space you want!!! layan gambar dulu yek!!!
gi makan2 right after solat magrib - huge dinner terutamanyer birthday boy yg mmg la hantu segala datuk nenek pasta!!! seriously tak'de bende pon nak citer!!! heeee!!!!!!!
happy birthday mil....moga jadi insan yg berguna dan beriman.... 

Friday, 5 September 2014

3. Senaman spinning yg membakar lemak!!!

ni ketagihan terbaru saya!!! SPINNING!!! mula2 takut nak nak masuk class ni - tengok mcm susah ya rabbi - mcm too laju untuk ai yg senja campur ngan lutut yg ala2 longgar , skru ilang tak kemane!!! tapi!!! what the hack - jom la kita terai!!! first class - lepas 10 minit rasa menyesal - lutut rasa nak tanggal - jantung rasa nak gugur!!! nyesal - nyesal - nyesal - buat lagi nyesal sbb malu pulak nak stop!!! malu nak give-up keluar lenggang2 kangkung dari class - nak2 dapat basikal nun haaa...paling depan setentang instructor!!! so sbb kan malu mengatasi sakit - teruskan jugak n finally masuk minit 40 baru rasa - heyyy i can do this!!! pas nih boleh belagak sado depan cik darlin - boleh eksen sbb dia mmg takkan boleh buat spinning nih!!! cuma satu jer masalah saya!!! satu jer..........
hi ha!!! takde yang kecik lagi ke!!!!!
so every time bila duduk kat seat nih - ko akan rasa mcm c _ _ _ p ko kena sondol - mesti la sakit kan - tapi ko berlakon je la tak sakit!!! tapi kejap jer sbb spinning class ni tak banyak duduk - lega boleh urut dada - so guys gi la cuba - best wa cakap lu.......

2. Soalan - soalan cepu emas...

soalan cepu emas isymil!!!!!!
isymil : ibu...sekarang ni bulan ape?
ibu : september la...kan last month sibuk2 merdeka bulan august!!!
isymil : ibu...lepas september ape?
terkejut bapak beruk siap tesembol bijik mata ai dibuatnyer!!!
ibu : ilham........
ilham : ye ibu.......
ibu : adik, lepas september ape?
ilham : october la.....
isymil : lucky guess!!!!
lucky guess la sangat!!!
ibu : adik,meh sini jap,adik bagitau abg mil lepas october ape?
ilham : lepas october,november...lepas tu december....itu pon tak tau ke!!!
amik ko abang mil....malu la....adik 5 taun pon hapal jan to dec!!!!