click me

Friday, 26 June 2015

8. Mendidik anak berpuasa.

selamat pagi sume....tajuk bukan main!!! hehehe!!! hari ni hari ke 5 ilham berpuasa, bukan la puasa penuh sebab bila sahur saya siap-siap cakap pukul berapa dia boleh berbuka....selalunye pukul 1 atau 2 which is sebelum dia nak ke sekolah pra KAFA at 2.30. 

untuk budak yang kuat makan, suke makan and hobi dia makan, puasa ini adalah satu penyeksaan!!!! nampak sangat dia punye seksa menanggung lapar dahaga terutamanye on his first day!!!! sayang dia!!!! everytime dia mengadu lapar or dahaga, saya bagitau dia, macam tu la orang-orang miskin rasa....tu sebab ALLAH suruh kita puasa, supaya kita dapat  rasa ape yang orang miskin rasa tiap-tiap hari....dia punye soal jawab, memang banyak, sampai terkebil-kebil mata ustajahhhh nina nak jawab!!!! at the end of the day, saya rasa ilham dah boleh paham ape itu puasa....so tadi saya sengaja tanye....

saya : adik, hari ni puasa sampai pukul 7.30 ya....
: ilham : hmmm tunggu la adik besar sikit!!!! Allah tau adik kecik lagi!!!

Boleh!!!!


Friday, 19 June 2015

7. Ramadhan 2015

selamat berpuasa sume....berbuka puasa tahun ni sangat berbeza dari tahun-tahun lepas, kenapa berbeza? sebab mak mertua dah takde, so lauk-lauk sedap sume tinggal kenangan, sebabkan mak baru jer meninggal cik darlin dengan abang dee (abang cik darlin) sepakat untuk berbuka kat umah mak, sepanjang bulan puasa....buat macam mane yang mak selalu dan suke buat....sape masak? sape lagi kalau bukan saya dengan masitah!!! kita pulak sepakat, memasing masak 2 jenis lauk. kalau tetiba rajin, nak masak 4 jenis or tetiba mimpi nak masak kuih or what so ever, masak jer!!! kalau malas, bazarrr ade!!! 
                                                                                                                      pendekciter sedap ke....tak sedap ke....jangan komplen!!!! telan jer!!! 
selain mak takde, tahun ni jugak, berpuasa, berbuka dan bersahur tanpa iman saya....pengalaman pertama, tentu la sayu bila seketul anak dah takde!!!! tapi muka sayu kena sorokkan so that takde yang menyakat so that tipah tak kebasahan akibat kehujanan!!!!

selamat berpuasa dan selamat memasak sume....
                       

Tuesday, 16 June 2015

6. Opah tersayang....

jumaat 12hb june lepas, mak mertua saya pergi buat selama-lamanye....pemergian yang tidak disangka, permergian yang begitu menghiris perasaan....namun siapa kita untuk melawan takdir maha Esa....moga mak ditempatkan dikalangan mereka yang beriman....
ilham is her jantung hati....and opah was his buah hati....
hanya ALLAH yang tau betapa sebaknye saya melihat gambar ini, untuk itu, saya berhenti disini!!!
Al-Fatihah

Thursday, 11 June 2015

5. Jurassic World


kanak-kanak riang kat sini memang la teruja nak tengok citer nih!!! saya boleh jer layan, takde masalah, kalau nak temankan anak-anak sendiri tengok wayang pon jadi masalah besarrrr, sila hantuk kepala!!! lepas tu, hantuk lagi sekali dan berkali-kali!!!! buekkkk!!! pada saya, tengok wayang is one of the simple thing yang boleh buat anak-anak kita bahagia!!! dia punye teruja nak tengok wayang tu macam rasa kita-kita nak pegi bercuti di pulau idaman!!!!!!!!!!!! kalau tak paham, sila hantuk kepala sekali lagi!!!! grrrrrr!!!!

ilham dah mula hint-hint ayah nak tengok wayang citer jurassic world nih, ayah selalu buat-buat tak paham!!! biasa la....nasib baik la ade ibu yang luarbiasa ini untuk ingatkan ayah yang biasa-biasa!!! matik!!! kalau cik darlin baca!!! 

jom tengok jurassic world....jom!!!!!


4. Take things easy

sejak rutin berubah, rasa macam dalam syurga dunia!!! rasa macam best jer!!! rasa macam syokkkk jer!!! ape pon yang terjadi ade hikmahnye, kita harung
jer, take things easy baru la dapat rasa macam, ahhhh....bestnyer....rasa macam.......................................................................................

CUTI-CUTI LONDON!!!!!!!!!!!

so korang kalau nak rasa macam cuti-cuti LONDON, walaupon sebenarnye korang ade jer kat MALAYSIA, please take things easy, tak payah la pikir dalam-dalam, jauh-jauh!!! sampai bengkak-bengkak dada, sakit-sakit pale!!! sebabkan.....if you take things personal, you make yourself a victim of anything other people say or do!!!

bila dah rasa cenggitu, korang akan rasa macam.........


wakakakaka.....pilih la, nak cuti-cuti london bridge is falling down ke.....nak welcome to hell.....tipah nak yang fefeling london okay!!! lalalala!!!!!

3. Basuh sendiri....

semalam sembang-sembang dengan ilham tentang so many things, banyak sangat sampai saya sendiri terkedu, dia macam dah besar sangat, dah pandai macam-macam dan dah boleh harap jugak!!! boleh la kalau kita suruh kemas cushion, angkat pinggan letak kat sinki, ambilkan kain kotor kat atas bawah ke bawah dan paling best dah boleh basuh berak sendiri!!! 

it's about time la kan, umur dia pon dah 6 tahun!!! banding abang-abang, ilham lambat sikit, ade je helah dia!!! tapi sejak hari selasa lepas, saya buat bodoh jer, last-last dia give-up!!! permulaan saya suruh dia sabun 8 kali so that bontot boleh jadi harum semerbak.......and kali ke 9 will be basuh tangan sebelum keluar tandas......kiranye hari ni, hari ke empat dia menguruskan bontotnye sendiri. so far alhamdulilah, bila spot check bontot dia, CLEAN & CLEAR!!! tapi ade masa, dia bising jugak sambil dialog kat bawah nih keluar!!!

ilham : ibu....kenape ibu tak nak basuh berak adik?
saya : adik dah besar.....dah sekolah, kena la belajar basuh sendiri!!!!
ilham : kot-kot ibu malas.....
saya : (buat-buat tak dengar!!!! wakakakaka)


Saturday, 6 June 2015

2. Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor


atas tu harta bende iman, lepas dah dapat result UPU, and a few lagi under MARA yang tak menyebelahi iman, kita teruskan jer plan for IPTS, nak sedih-sedih, meratap pilu tu sume buang  masa!!! paham sangat saingan nak masuk IPTA memang sangat sengit, sepupu iman yang dapat straight A pon UPU tak lepas, so from there dah nampak sangat, semuanye bergantung kat rezeki jugak!!! kalau ALLAH nak bagi rezeki ke ipta, ke ipta la kita....kalau ALLAH kata ke ipts, ke ipts la kita....

orang kata kat mane pon kita belajar, sama jer, terpulang pada diri sendiri jugak kalau nak berjaya!!! kalau kita masuk UM, tapi kita tiba-tiba berubah jadi malas, maka tak berjaya la kita, tapi kalau kita masuk kolej cikai, peh tu kita rajin macam tiada esok bagimu, maka berjaya la kita. memang ade la benarnye orang kata tu, tapi kalau boleh jangan la hantar anak-anak kita kat tempat yg paling cikai di malaysia ye!!! cari la yang elok ikut kemampuan masing-masing!!! pastikan yang diiktirafkan jugak!!!

dalam kes iman, ade a few well known ipts yang dia apply, ade 3 ipts, yang application dia so senang, tak payah interview, iman diterima terus, janji yuran bayar!!! gitu!!! cuma kuis jer ade sessi interview and procedure dia 100% macam ipta....lepas interview pon bukan sume dapat surat tawaran, ade jugak yang gagal....so from there, nampak la bukan keuntungan saja yang dititikberatkan di situ!!! pendekciter, ko pilih jer la kuis iman, ape-ape pon  tiada paksaan. it's your call!!! 


finally, iman pilih kuis, ape saya rasa!!! saya rasa gumbira bercampur seram!!!
kenapa seram!!! ehhh nak kena citer ke!!! heeee!!!


Friday, 5 June 2015

1. Sibuk sume tak sempat!!!!!!!!

lately been very the busy!!! boleh jer nak bukak blog and tulih sepatah dua kata, tapi nak tulih sepatah dua kata tu pong, rasa macam eeeee!!! tak sempat!!! dapat tak bayangkan kebusyan itu? kenapa busy? saya rasa busy tu mostly sebab iman, sejak result dia keluar sampai la 3hb lepas, hari dia mendaftar, it's all about him, all about IMAN!!! tak tau la mak-mak lain macam mane, tapi saya, ya ALLAH banyaknye bende nak kena pikir, nak kena buat!!! 

dia kan macam automatik jer pikir itu ini, nak buat itu ini for him....gi google sume uni, sume courses, yuran, hostel, and bla...bla...bla...baca segala info, segala blog, segala review. the thing is, macam la iman tak boleh buat sendiri sume tu!!! tau....dia boleh buat tapi takkan sehebat dan selengkap mak dia nih!!! everything was in my fingertips!!! siap history tipah digest sekali!!! 



from march till june everthing was about ipta, ipts and iman, sian jugak la 2 lagi anak terabai!!! makan, minum, pakai, terurus la cuma nak sembang lama-lama, nak belai lama-lama tu memang kurang!!! belai kejap, pas tu ko belai la diri sendiri, gitu!!!! it won't last....jangan risau!!! so semalam balik dari registration iman, otw balik ipoh, dalam keter, saya tido terngangga!!! i was mentally and physically drained!!! drained tau tak!!!

saya tau memang ade jer mak-mak yang relax and chill, mak-mak yang biar jer anak-anak yang uruskan sendiri hal-hal sambung belajar nih!!! i wish i could do the same tapi ape nak di kata tipah GILA KUASA!!!

ps - iman idak le goyang kaki jer!!! dia buat sume yang saya buat!!! peh tu           kita main compare-compare info and of course la saya punye terlebih             lengkap!!! 







  

Wednesday, 27 May 2015

3. Membebel

ape yang paling saya tak suke tentang diri saya :

list banyak jugak la, tapi saya paling tak suke bila saya membebel!!! masa membebel memang la tak sedar, sebenarnye kekadang sedar!!!! tapi saja teruskan bebelan sebab nak explain kenapa!!!! mengapa!!!! tujuan asal nak bagitau sebenarnye....kenapa kita marah or tak puas hati tapi ujung-ujung terus dia jadi bebelan sebab bende yang di marah dah 777 juta kali diberitahu!!!!!

bila membebel selalu terasa mesti anak-anak tension....pas tu selalu terbayang muka sendiri masa membebel mesti BURUK!!!! pas tu mesti terpikir esok dah tua kerepot mesti anak-anak pulak balas dendam membebel kat tipah!!!! atas sebab-sebab diatas la, saya memang akan sedaya upaya elak perangai membebel nih!!!! so bila saya marah, saya terus jer meletop!!!! bebel-bebel ni buat penat mulut jer!!!! orang pon benci!!!! 


Tuesday, 5 May 2015

2. Pulau Tioman

bulan mac lepas, masa cuti sekolah, we went to tioman 5H 4M, bila cuti aktiviti tetap dah tentu makan, tido, posing!!! makan, tido, posing!!! resort kita gi tu, kecik jer, stok 5 hari kat sana, masing-masing dah kenal macam adik beradik!!! stok kalau ade kak kiah pok pek, kompem dia dah boleh hapal, warna tudung ai balik-balik hitam!!! wakakakaka!!! makanan super duper sedapppppppppppppp and gerai-gerai makan kat pulau ni sangat teramat terlampau bersih!!!!!!!! kagum ok!!!!!!!!!!
tengok gambar jer la......kalau nak tulih kompem pasai makan, tido ngan posing!!!









                                         sekian terimakasih

1. Hello semua...

hello everybodi........rindu saya!!! rindu saya!!! ade la 2, 3 kerat yang rindu saya, you know who you are.......tapi yang lawak, saya rindu sangat-sangat dengan blog sendiri, rindu to write to be exact......

cerita memang banyak la, 2 bulan kan!!!! tapi tak boleh la nak flashback, throwback semua!!! citer biasa-biasa cap ibu dan anak......nanti-nanti saya citer k. sekarang tengah sibuk sikit!!!!

Friday, 6 March 2015

6. Jacob's

cara nak ajar anak berjimat dan menabung......dah tentu banyak cara dia!!!!!
but first thing first, ikut cara saya la!!! 
tu dia tabung depa!!! buat jer lubang kat penutup!!! nama pun nak ajar berjimat!!!! kan....kan....kan....

5. I know......


Thursday, 5 March 2015

4. Raising Teen...

'little kids, little problems' - big kids, big problems'
i knew about it, being a parent to a teenager makes you question everything you thought you knew about raising children. it makes you wonder where you went wrong when they were little. masa tu kita rasa, elok lempang2 jer masa kecik dulu!!!  that thought dah tentu came across your mind!!! kan...kan...kan...untung la mane2 parents yg tak penah berdepan dgn prob anak2 remaja - giler untung!!! tak pening kepala!!! 

teenager are indivuduals who struggling to figure out who they are in this world. as a parents, your job is to be there ONLY when they want you to be there!!! susahkan nak buat!!! kalau susah sangat, just remember what it was like when you were a teenager!!! lebihkurang jer kan??? masa tu what we need the most was understanding drp mak and ayah kita. ( serupa rupanyer!!!) so pendekciter, they're looking for someone to understand what they're going through, this is what your teens needs from you..... and if you don't give that to them, believe me, they'll find someone who will......yg kononnye dapat memahami jiwa mereka!!!  

jom la kita buat-buat understand walaupon bukan understand sgt!!! and jom la jadi lebih understanding walaupon bukan understanding langsung!!!
to all mum, good luck with your teens coz i'am handling mine like a super n crazy woman at the same time....

3. Why moms get NOTHING DONE



comel sangat video nih!!! semua mak-mak kot mengalaminye, kecuali mak-mak yang mmg PEMALAS or mak-mak yang ade MAID!!! bukan kita tak buat keje rumah tapi yang buat keje menyemak lagi terror dari kita!!! kan....kan....kan....

Wednesday, 4 March 2015

2. Hmmmmmmm


                                                 ~ if only ~
                                         
it is not the end of the world, it is one of many hurdless you'll have to surpass in your life....kuasa ALLAH itu misteri, percaturan ALLAH jugak misteri, you may not cermerlang today but you might be so damn cermerlang tomorrow.....don't ever give-up coz ALLAH will never give-up on you.....
result iman ok.....setimpal dengan usaha!!! ALLAH maha adil, ko usaha sikit, dia bagi sikit, ko usaha sedang, dia bagi sedang, ko usaha banyak, dia bagi banyak. that was my word when iman came to me and hugged me before we went to school for result......iman layak la nak apply mane-mane IPTA, alhamdulilah, kita cuba jer then let ALLAH decide. then i told him, jangan sombong, jangan bongkak, jangan jauh diri dari ALLAH, mintak, sujud, doa jangan pernah putus.....
ALLAH maha mengetahui.....heeee.....korang boleh panggil ni luahan tengah malam, bebelan pon no hal!!!!!

do not give-up on your child...... NEVER!!!!!!!!

owh ya, tu copy dari insta saya semalam!!!! 


* gambar adalah hiasan semata-mata, from google!!!!!

Monday, 2 March 2015

1. Curly hair!!!!!

sembang dalam kereta tadi!!!

ilham : ibu.....rambut aunty linda dah baru.....
saya : iya.....aunty potong pendek ke?
ilham : tak!!! rambut dia jadi kembang!!! jadi besar!!!

lawak giler bila tengok dia described how big was aunty linda's hair!!!

saya : cantik tak?
ilham : ibu....ibu....aunty lagi satu tu pon rambut dia jadi kembang!!! dua-dua sama kembang!!! 

wakakakakakakaka.....biasa la kan, raye cina, aso-aso suke kerinting kan rambut!!! pesen dia kalau letak 50 aso, 50 tu kompem pesen sama!!!

google pic


p/s both aso adalah jiran-jiran my mother in law, dua-dua suke melayan ilham!!!

Friday, 27 February 2015

19. Suun fucuk masak lemak

ni la lauk yang saya selalu masak! potong-potong letak air, letak santan, siap! tapi kang kalau hidang seketul jer lauk nampak sangat pemalas, so kena buat sambal belacan, goreng telur dadar....lepas tuu panggil hero-hero makan, sorang-sorang muka macam,
"la...tak bestnye lauk malam ni"
biasa la, buat-buat tak memgerti sudah, last-last kang licin licau jugak!!!
Add caption

Wednesday, 18 February 2015

18. SeriPengantinPackage - Ombak Day Spa

bakal pengantin boleh la cuba pakej seri pengantin ni, harga pakej ni RM260.00 jer. rasanye tak mahal sangat kan, sekali sekala sebelum jadi raja sehari, elok la korang siap-siap manjakan diri, sok lepas kawin belum tentu boleh manja-manjakan diri sendiri sebab korang sibuk manjakan suami!!! hehehe!!! 

Pakej ni ade 5 rawatan :
SteamBath
BodyScrub
BodyMassage
Facial
MandiBungaNaikSeri

Call us for an appt ye....terjah-terjah adalah di larang sama sekali!!!!!
alamat kat sini : OMBAK DAY SPA
                        35 Jalan Burung Tempua
                        Ipoh Garden South
                        31400 Ipoh Perak..........

                 Tel : 05-5426811
             http://instagram.com/ombakdayspa
          https://www.facebook.com/pages/OMBAK-DAY-SPA/464391655067


17. Sia - Big Girls Cry

16. Ombak Day SPA

lama tak citer pasal ombak, pada sape-sape yang penat, tension, stress, tegang, jegang, boleh la datang merehatkan diri kat spa saya ni. spa kecik kenit jer tapi in sya Allah setiap khidmat yang kita bagi adalah sebesar dan sehabis ikhlas....ikhlas kita buat kerana Allah, sebab Allah dah bagi kita rezeki disini so kita sebagai hamba buat jer dengan ikhlas supaya yang datang rasa puas....in sya ALLAH. datang taw, tapi jangan terjah-terjah!!! call dulu untuk temujanji!!! 

alamat kat sini : OMBAK DAY SPA
                        35 Jalan Burung Tempua
                        Ipoh Garden South
                        31400 Ipoh Perak..........

                 Tel : 05-5426811

                 http://instagram.com/ombakdayspa

           https://www.facebook.com/pages/OMBAK-DAY-SPA/464391655067
               




Tuesday, 17 February 2015

15. Pekerja contoh

tak cukup abang keje KFC, adik pon nak jugak!!! cita-cita baru dia, nak keje KFC!!! huwaaaa....kirim salam jer la kat pilot ngan doktor!!!

14. Lawatan

disebabkan iman minggu ni keje kat bahagian depan so marilah kita makan-makan kat KFC. sampai-sampai terus nampak dia tengah lap-lap meja, kesiannyer....sebagai ibu tak leh lepas kot dari rasa kesian bila tengok anak keje macam tu. keje tu nampak macam senang tapi bukan senang ye....bila balik tadi lepas solat isyak, punye la panjang doa untuk anak-anak, moga kesemuanye beroleh kejayaan kesenangan dalam hidup di dunia jugak di akhirat....

hari ni patutnye iman cuti tapi dia taknak!!! keje jer la, dapat gaji double taw ibu!!! rajin anak ibu, kalau rasa-rasa penat, keje sebulan pon takpe kat KFC nih!!! cari keje lain yang senang sikit!!! gitu la kata-kata perangsang ibu dia!!! perangsang taik kucing kat setengah orang, kat ai ok jer!!! 

Friday, 13 February 2015

13. Bacalah anakku.

malam ni reading class was great!!!!!!!!!! dah boleh la baca ayat-ayat pendek, tapi biasa la....kejap ok, kejap kang macam kura-kura!!!!!!!!!!!!!! tak'pe....tak'pe....janji ilham dah boleh baca, tak sia-sia puan yurina berhempas pulas sampai lupe nak gi gym segala!!!!!!!
esok lusa dah boleh mula buku 3!!! yessss!!!




12. Isteri wajib rajin

nape yek malas sangat nak masak tahun nih? soalan seolah-olah tahun lepas-lepas rajin sangat masak!!! booo!!! okay tipah janji, masuk bulan march nanti, tipah rajin. janji!!! ko janji kat sini, kalau ko malas sampai december pong tak sape yang tau!!! boooo!!! serious kena rajin, rasa macam besar betul belanjawan asyik makan luar!!! tau takpe, macammane boleh tau yek!!! cenggini ye!!!

ilham : ibu ade pokok tumbuh dalam peti ais!!!
saya : hahhhh!!! pokok!!!
ilham : jom la tengok.....
saya : owh....tu potato ngan onion, bukan pokok....

ilham : nape pokok tumbuh kat potato ngan 
onion tu ibu?
ayah : sebab ibu tak masak-masak....

tiba-tiba jer ade orang lain tolong jawap!!!
terasa tipah taw.....walaupun orang yg tolong jawap tu suara dia macam main-main, tipah tetap terasa + malu = terasa malu!!!
so tak dapat la nak tunggu march, febuary ni jugak kena rajin!!!

11. KFC

hari ni dah 4 hari iman keje, keje kat KFC. memang takde pon dalam list dia keje kat restoran fast food nih, tapi memandangkan tempat dengan kedai-kedai idaman kalbu semua takde kekosongan, akhirnye dia PASRAH!!! kang kalau memilih sangat sampai keluar result tak keje2. how is he?
semestinye lembik kepenatan!!! tapi alhamdulilah, takde sikit pon merungut....

10. Salam Jumaat

Thursday, 12 February 2015

9.Puding roti

semalam buat puding roti, hero muda, hero senja sume suke, saya tak berape!!! memang menyenangkan sangat kalau hero-hero request bende senang-senang nih!!! resipi kat bawah ni, pejam mata boleh buat taw....

- roti carik-carik, peh tu ko susun terus dlm loyang. agak2 la nak tebal mane.
- 2 1/2 cawan susu
- 2 biji telur
- 2-3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil essen vanila
- secubit serbuk kulit kayu
- secubit garam kalau suke
- 2-3 sudu besar butter, cairkan
semua kat atas tu ko kacau sebati dan tabur kan atas roti tadi....peh tu tabur kismis ikut suke nak byak mane....
bakar lebih kurang 30-40 minit, at 180 celsius, sila panas kan oven ye sebelum ko letak bancuhan tadi. agak2 tak masak, tambah lg masa....
custard dia lagi senang
1 tin susu cair
1/4 air
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula
garam kalau suke
masukkan dalam periuk n korang kacau sampai masak....
senangkan? happy cooking guys....

Wednesday, 11 February 2015

8. Cara-cara....

alhamdulilah....dia happy betul dengan sekolah baru ni....hari-hari banyak cerita!!! lepas tu hari-hari bila tanye, belajar ape? jawap dia simple jer - macam-macam la adik belajar!!! tapi bila tanye, kat sekolah makan ape? jawap dia bukan main detail!!!! terus tipah confused, mamat ni suke gi sekolah sebab ape???? huwaaaaa!!!!!!!!!
habis hati mamat nih dapat makan aiskrim pop!!! dengan saya, jangan harap, NEVER!!! dia kata pakcik van belikan, kalau dah tiap-tiap hari, selain kesian habis duit pakcik, bukan elok pon makan aiskrim tu hari-hari!!! risau, so i had a talk with pakcik, pesan tak payah belikan lagi aiskrim tu untuk ilham sbb saya dah bekalkan dia air 2 bekas, 1 khas untuk time balik sekolah!!! alhamdulilah settle tapi ended up pakcik belikan pulak keropak!!!!! pakcik....pakcik....suke bebeno melayan ilham!!! ke....ilham yang dok dera pakcik!!!! sekali lagi tipah confused!!!! grrrr!!!!!!!

7. Wordless wednesday


6. Physiogel

kat blog sekarang tengah banyak iklan PHYSIOGEL - yeay excited pulak sebab saya memang guna PHYSIOGEL nih untuk kulit "tercantik" ilham!!! memang best, cuma dengan ilham ni payah sikit sebab dia suke mengaru!!! kalau dia tak garu mungkin bintang-bintang kat kulit boleh hilang dengan cepat with physiogel....takpe, harap-harap sangat kulit ilham boleh kembali halus mulus macam dulu-dulu. pada yang ade masalah kulit kering, kulit gatal-gatal, do try PHYSIOGEL!!!! sangat berkesan!!!

5. Anwar Ibrahim BERSALAH!!!

kita hormati proses undang-undang dan keputusan penghakiman ye.....
Allah pasti memberi rahmat pada yang benar, pada yang dizalimi......alhamdulilah.
bawah ni saya copy paste dari blog saiful bahrin setelah mendapat keputusan Mahkamah yang berpihak padanye. ni link blog dia....incase le korang nak singgah!!! http://mohdsaifulbukhari.blogspot.com/

Ya Allah, kepadaMu ku bersujud..


Berkat doa, istiqamah dan sabar selama 7 tahun, pada hari ini ,Mahkamah Persekutuan sebulat suara memutuskan bahawa dakwaan saya selama ini benar, dan saya seorang saksi yang "credible".

Saya dan keluarga menghormati keputusan Mahkamah hari ini.

Seawal 7 tahun dulu, dari mula saya membuat laporan Polis hinggalah ke saat ini, apa yang saya mahukan sebagai pengadu dan rakyat di negara ini adalah aduan saya keatas perlakuan Anwar Ibrahim keatas saya disiasat dan diadili, tidak lebih dari itu.

Juga sebagai hamba Allah yang tidak sempurna ini, saya menjalankan tanggungjawab, menegakkan kebenaran agar saya tidak disoal diakhirat nanti.

Yang pasti, apa yang penting kini, saya dan keluarga kehadapan.. Saya berdoa semoga Allah SWT terus memberi perlindungan, rezeki dan kemudahan dalam segala urusan saya. 

Terima kasih kepada semua pihak yang telah bersama saya secara langsung atau tidak langsung selama ni. Allah sahaja mampu membalasnya.

Illahi Antal Maksudi Wa Ridhoka Mathlubi

SAIFUL BUKHARI AZLAN

Tuesday, 10 February 2015

4. Making bread.........


Making Bread With Kids – 25+ Easy Bread Recipe

25 Easy Bread Recipes Perfect for Baking with Kids - Kids Activities Blog
It was about day three that I noticed a pattern…we were making bread daily!
In fact, by day 6 my 7 year old was independent in putting the ingredients into the bread machine and setting it on the proper settings.  I had my own homemade bread department.
I am a parenting genius.
There is something about making bread that just makes home feel like home.  The house smells great and all the meals are elevated with fresh bread.

My Favorite Bread Recipe

  • 1 1/4 Cups MILK
  • 2 Tablespoons BUTTER
  • 2 teaspoons SUGAR
  • 1 teaspoon SALT
  • 3 Cups BREAD FLOUR
  • 2 3/4 teaspoons ACTIVE DRY YEAST
I use a bread machine set on a manual setting and just let it go as long as I need to during the day before pulling out the dough and baking it in a regular bread pan in a 350 degree oven for 25-30 minutes.
A combination of whole wheat flour and bread flour can be tried for a different density of bread.
We also like to use the dough to make cinnamon rollspizza runzas and cheeseburger runzas.
I thought it would be fun to find some other favorite bread recipes that go well with baking with kids.  What I found was overwhelming!  There are so many recipes that I will be trying with my boys.

Easy Bread Recipes to Make with Kids

Lazy Woman Bread - This is one of Rachel’s favorite recipes and it goes really well with the unpredictability of feeding a family.
Easy Bread Recipe for kids – Yep, it is easy.  It is bread.  Need more information?
2 Ingredient Bread – I have my doubts that this is even possible, but Pauline from Lessons Learnt Journal has convinced me that it is possible!
Yeast Experiment with Bonus Bread – Karyn from Teach Beside Me had a great idea to do a science experiment about how yeast rises and then use the results in a bread recipe.  Now that is what I call multi-tasking!
Pizza Dough Science – MaryAnne from Mama Smiles took her science experiments in the direction of pizzas instead of bread {you need a little variety!} and this turned out to be a super fun family activity that is recommended before lunch.
Friendship Bread - Based on the book, StickFiggy Makes a Friend, Deirdre from JDaniel4’s Mom celebrated her son’s best friend with a gift of friendship bread with a bonus stick figure.  Oh so cute!
Friendship Bread Starter – For Friendship Week, Jillian from A Mom with a Lesson Plan made a friendship bread starter to deliver to some special people.  This would make an amazing homemade gift!
Little Red Hen Bread – After reading The Little Red Hen, Cassie and the 3 Dinosaurs kids made bread.
Beer Bread - Ticia from Adventures in Mommydom went around the world in 12 dishes.  The Beer Bread accompanied Irish Beef Stew for their stop in Ireland.
Soda Bread - Another favorite from Ireland was made by Glittering Muffins.  She made both sweet and savory versions of traditional soda bread.
korang click link tu kalau rasa nak tengok resepi dia... : http://kidsactivitiesblog.com/46496/making-bread-with-kids

Monday, 9 February 2015

3. Perfect kah???


i'am the mom who makes other moms feel better!!! betoi kan....citer saya ngan anak-anak di sini banyak betoi yang mengambarkan saya tak sempurna, saya selalu jugak la cincai-cincai dalam certain things, saya garang, saya malas n the list gonna be long kalau nak tulis sume. once dah jadi mak, life is messier and crazier than ever before!!!! pada mak-mak yang so sempurna, yang so perfect in handling all matters, saya tabik tapi...........ade ke pong mak-mak cenggitu???? ke ramai yang perasan jer!!!!!

so di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk memberi sepatah dua kata kepada semua mak-mak diluar sana bahawasanyer............
it's okay to be a "good enough mom" sebab to be a "perfect mom" is damn impossible!!!!!! i'am not the perfect mom and i'am okay with that!!! saya percaya kalau kita sekadar jadi a good enough mom pada anak-anak pon takpe, asal kita tulus ikhlas sayang anak-anak kita, kita jalankan saje tanggungjawab kita pada anak-anak sebaik dan sehabis ikhlas, in sya ALLAH, dipenghujung nanti anak-anak takkan anggap pon kita ni mak jenis, cukup2 makan, mesti depa cakap kita mak yang paling hebat, walaupon kita tak sempurna sepanjang membesarkan mereka.....in sya Allah, ai tak janji!!!! yang penting!!!!!

sebagai mak, kita jangan putus berdoa untuk anak-anak - penting nih!!!! Rasulullah SAW pon kata, ade 3 golongan yang doa mereka dimakbulkan Allah, doa orang yang dizalimi, doa para musafir dan doa ibubapa kepada anaknye....so jangan sia-siakan kemuliaan yang Allah kurniakan ini, berdoa untuk anak-anak kita ye........  

Friday, 6 February 2015

2. Maharaja lawak mega

maharaja lawak mega, tak penah pon ikut citer ni sbb tak subsribe, tiba-tiba final, ade pulak kat astro ria!!! elok sangat la buat hiburan malam nih….

1. Mood

lama jugak tak bercerita, selain malas, mood pon tak berape nak ade, cerita, usah cakap, memang hari-hari ade, macam-macam citer ade, yang pahit, manis, masam, masin, yang tawar nak mam pon ade!!! betoi la orang cakap, kalau malas, hape pon tak jadik!!! so hari ni saya gagahkan diri, hilangkan sikit rasa malas. hmmmm....nak citer ape yek? krikkk....krikkk....krikkk....balik-balik keluar bunyi cengkerik!!!!! booooooo!!!!!!

kita citer pasal makan la, pagi tadi lapar tapi malas nak masak sebab cadang nak brunch kat luar ngan cik darlin, ilham saya bagi roti sapu butter dua keping!!!!!!!!!!!
muka dia macam....what!!!! takkan ni jer kot!!!! saya buat-buat tak paham jer memek terkejut itu!!!! kalau tak nak sudah, kalau agak-agak lapar, sila la makan!!! terus baring kat hall, and mamat terkejut tadi finally makan his roti. tak yah la kesian sebab jarang pon dia dapat layanan cenggitu. tadi saya tak larat sebab malamnye saya demam campur batuk peh tu tambah pulak dengan semput!!!! tak tido semalaman sebab bila semput, jangan harap boleh baring.....boleh tido......ko duduk tegak jer la kat situ sampai pagi!!!!

sedap-sedap baring, cik darlin soh cepat-cepat siap, dia ade hal!!!! so tipah pon nangis meronta dalam hati sebab plan brunch tak jadi!!!!!!!!! huwaaa!!!!






Wednesday, 21 January 2015

22. Tudung instant

suke sangat sangat sandal cenggini!!! tapi tak boleh la nak pakai dah sejak bertudung ni!!! kaki pong aurat, kalau nak tutup biar la tutup dengan sempurna, dengan kaki kaki kasi cover!!! tapi ramai jer yang terlepas pandang pasal nih kan?