click me

Friday, 27 January 2012

21. Semak!

Trying to keep your house neat when u have a toddler macam ilham seem like a lost cause! the minute i put away a toy or sweep up a spill or mess - another magical mess appears. ilham's messiness can get so omg bad - infact terasa macam dia sengaja trying to test n drive me crazy! kalau cuti n sehari suntuk di rumah - adalah bersamaan dengan sehari bekerja sebagai buruh kasar! saya mmg suke mengemas tapi sgt dukacita bila kegigihan saya itu tidak menampakkan hasil yg lama...........(1 jam pun x merasa kecuali bila dia tido) bila tetamu dtg bertandang....ramai yg bersuara....gud boynye ilham x buat semak....HELLO!!!!!! i am here...
selalu jadi mangsa ilham tapi saya rela.....sepenuh jiwa n raga - yang pasti,akan merindui saat2 ini bila ilham besar nnt....love u ilham

Thursday, 26 January 2012

20. Bola-bola api.

  petang semalam ke padang bermain bola! sangat teruja dan bahagia menonton aksi anak2 terutamanye ilham.alhamdulilah....tiga2 hero saya tidak mewarisi  "kaki bangku" ayah mereka. sian ayah...sungguh tidak hero! sessi makan-makan lepas main merupakan sessi kegemaran saya. hehehe....sungguh heroin!







Tuesday, 24 January 2012

19. Tolong....

dear bloggers...macammane ye nak tukar waktu pada entry yg kita publish tu? baru perasan yg semua waktu yg terpampang kat entry saya , 90% salah2 belaka! last entry (no 18) was publish kul 4 pagi tadi tapi dlm blog tulih kul 11.24 pagi.
(dah tanye iman n katanye - xde sape pon nak tengok tu ibu....lari tajuk betoi mamat nih! diapon x tau! sgt penting sebnrnye...sbb kalau waktu x selari dgn cerita ! apa cerita!!!!! - do story me pls)

18. Hari ibu malas!

hari bermalas-malasan....untuk ibu sahaja ok! anak2 kena rajin sbb ibu nak malas! hari malas dimulakan dgn ketidaksedaran untuk solat subuh! x guna sungguh! (jgn ikut aksi ini ya) bangun2 dh pukul 8.....breakfast kat luar atas ajakan si ayah - pucuk dicita ulam mendatang.....huge breakfast at hollywood.
iman n isymil habiskan semua homework sekolah hari ni ya....ibu nak tido kejap! tido2 ayam je - ilham kacau! ayah sgt bijak, menguncikan diri dlm office! tido2 ayam saya jadi tido yg sgt lena. mcmmane boleh lena yek! kwang,kwang,kwang, ilham tido dlm office ayah rupa2nye! no wonder sgt lena......tq cik darlin...
lunch pon sgt heaven! bila cik darlin balik dgn lauk-pauk yg omg banyak!cam tau2 je dia yg hari ni saya malas tahap gergasi! dgn senyum simpul tak tau malu saya menghidangkan lunch ala2 maharaja korea n makan dgn gumbira rianye....tq darlin.... bila kenyang selalunya manusia jadi ngantuk! disbbkan saya seorang manusia - maka saya pon mengantuk.........dan tido lagi! sgt lena ok.....anak2 boleh buat acara bebas ya.....lewat petang melawat mak tercinta n menapau makanan jugak ala2 maharaja! balik rumah dgn perut yg membesar bagai johan.selain perut yg besar - mata jugak besar akibat tido yg membabi buta! padan muka!

Sunday, 22 January 2012

17. Mummum


chinese new year mood! makan besar!
buruk lantak!

16. Jerawat iman.

my charming iman , kalau mukanye licin tanpa jerawat cam ibunye mesti lagi cun n charming! sian iman.... mcm2 pencuci n ubat jerawat dh cuba - so far so bad! - xde yg betul2 mujarab cam dlm iklan!
dec lepas mula pakai garnier - cam makin elok! ibunye syok sendiri dlm diam! tapi bila sekolah mula, dgn happynye jerawat dia keluar balik - subur berdentum dentam!  jerawat iman ni intelektual ke hape!!! kalau ibunye tension apatah lagi iman!
sabar ye iman .......... 

(ape2 ubat yg top power,pls let me know)
with aunty shakena

Wednesday, 18 January 2012

14. Jom naik!


malam yang sungguh santai tanpa perlu masak for dinner! had huge dinner at kedai mamak pelita,pilihan isymil. iman n isymil cam pisang lembik - kokorikulum (spelling betoi ke tak?) abih kul 5, ayah amik kul 7 - mmg le sengsara kebuluran! sebagai hadiah istimewa, tonight class is cancelled - yahoo...eh,eh tetiba cergas! jom naik..... ibu temankan buat homework sambil berblogwalking! kwang,kwang,kwang..... 


13. Heaven sungguh!

ilham mmg sejak lahir suke air - takkan menangis bila dimandikan sampai la sekarang! menangis bila bontotnye luka sahaja (gara2 x sedar dia dah melabur berkilo-kilo dlm diaper) selain dari itu water mmg his passion..
sebab air jugak la ilham jadi sgt hitam! tengahari terik main air berjam2!dgn izin opah of course - biasa la opah - mmg mengamalkan  'sistem semua boleh' n i believe - 95%  opah2 nenek2 kat dunia ni , mengamalkan sistem yg sama.


peluang ilham putih? sgt tipis....nak coklatkan balik pun belum tentu boleh! rasa nak je cabut paip air kat luar umah opahnye! or panjangkan bumbung porch opahnya! udah-udah le tu nina....hitam-hitam pun manis,cute,hensem bergaya apa.....ala2 tambi!

Monday, 16 January 2012

11. Ibu saya sangat shortcut!


Imagine my horror when kenyataan sebenar jadi ibu ni is slightly different dari ape yg digambarkan dan diangan2kan! am i the great mum ever? my answer - tidak la.....(one day,nak tanya anak2 soalan nih,berani ke pun nak dengar jawapan cepu emas!) The truth is , i do a limited amount of baking n crafting because all gets a bit too messy and out of control.( x sanggup) i  sing twinkle twinkle little star memanjang - sampai one day iman ckp,ibu....ce nyanyi lagu lain!x boleh nyanyi instead i dance! usually something crap like Lady GaGa but they kinda like it! jadi bahan ketawa ria (my fav moment) Snacks are always a biscuit (oreo n wheatmeal crackers) Drinks are most likely to be air kosong (healthy ok!) Dinner is as simple as possible - stir fried memanjang tapi sgt sedap ya...perasan!! Tv is a set routine first thing in the morning n last thing at night (tuk ilham terutamanya) routine yg saya sgt x suke yet still doing it for the sake of nak senang keje! Bedtimes are rushed (jugak tuk ilham) where the best i can manage is a brief story - citer monyet tak sudah-sudah,collection of simple doa,lots of kisses n an order not to get up again! so far so good.thank you ilham...kelas mlm sejak berzaman hot2 chicken shit! sian iman n isymil. azam saya to be a great cikgu this year memandangkan to be a great mother is something impossible! Tapi percaya la....my dear boys, walau banyak shortcut in whatever i do (cooking terutamanya) my heart,my soul n my love will never be a shortcut to all the 3 of u...takkan luput dek zaman selagi hayat dikandung badan.....lots of love,hugs n kisses.

Friday, 13 January 2012

10. Villa oh villa






sambungan posting tadi - weekend at sentosa villa - so close to


nature, surrounded by lush of greenery and flowing

stream.birds chirping on the branches outside our window...



 n the best part was no NYAMUK langsung.me n my darlin spend

whole night dating at our balcony....here are some



of our photos.....


9. Sentosa Villa

 

 

satu2nye tempat percutian keluarga yg paling dekat - taiping . mmg nak promote Sentosa Villa ni sbb sgt sesuai tuk merelaxkan badan n otak yg penat! check it out guys - bukak website/facebbok depa for more info.

8. My OMG to do list


why? boleh tanye kenapa! tension la tu...ibunye ade 'to do list' yg ala2 OMG!!! kwang.kwang,kwang...listnye bukan la diktator sgt pon!!!sekadar peringatan kena buat ape kat umah opah bila balik sekolah. listnye bermula dari saat turun bas sekolah - biasa je list ibu2.... listnye berbunyi....
1. sampai rumah terus salin baju - sbb kalau x sebut sampai ke petang beruniform!
2. makan - ditujukan khas tuk isymil yg selalu x nak mkn! iman plak jgn terlebih makan!
3. solat - kalau x ingatkan memanjang abih waktu!
4. rehat2/tengok TV - satu jam jer, takleh lebih2 (mustahil sungguh!)
5. tido - satu jam jugak...sangat perlu coz i know mmg penat!
6. buat homework - wajib buat - jgn nak carry2 forward dlm kelas malam ibu!
7. rehat2/tengok TV - masa tak ditetapkan,suka hati kome janji kena buat list no 8!
8. belajar or buat latihan maths - satu jam.....je,tak yah lama2 sbb nnt ade kelas mlm!
9. bersurai - tapi kena ingatkan jugak to tolong2 opah!
tu je listnye....so far sejak dah 2 minggu sekolah ni , list no 5 jer depa buat without failed!
siap tido berjam-jam dengan2 uniform sekali! time nak ambik balik baru terhegeh2 nk salin baju. xde maknanye! GERAMMMMM.tapi selalu mengingatkan diri sendiri not to give-up on them.buat2 sabar n buat bodoh je! n go ahead dgn 'to do list' OMG saya! moga2 satu hari nnt they will understand why am i being so fuss bout the list.satu hari nnt....insyaALLAH.tolong la boys, jangan lambat sedar ya.....


to do list yang sangat HEAVEN.
...in your DREAMS boys...

Thursday, 12 January 2012

7. Sunat,sunat,sunat

bersunat jugak akhirnye setelah setahun lebih tertangguh akibat takut.kalau sampai form 2 takut ,Naya!!!kenduri berkhatan mesti la kat rumah my mak mertua - siap ade pelamin.sebelum kenduri...gossip ttg isymil akan naik pelamin heboh merata dunia!jadi bahan usikan n ejekan sepupu,sepapat termasuk mak2 n bapak2 sedara!sangat berseri dihari 'persandingan'nye,sampin n songkok memanjang tanggal - dianya plak tak duduk diam!
- saat paling bahagia atas pelamin bila duit mencurah2 jatuh kemangkuk!!!dua2 pengantin tu 'mata duitan' nampak sangat.....
- saat paling menyeksakan atas pelamin bila kena suap n terpaksa makan benda2 yg mmg dia x suka!rasakan.....ibunye control ayu,besarkan mata sebagai tanda amaran supaya dia telan setiap suapan!yahooo.....bestnye! my sweet isymil is no longer budak kecik , dah melangkah ke alam remaja. stand-by jer la dgn karenah baru nnt. moga isymil jadi anak yang soleh,yang baik, yang beriman dan berjaya.ibu n ayah akan selalu mendoakan yg terbaik ya....luv u...


Wednesday, 11 January 2012

6.Ombak Day Spa

selain jadi surirumah sepenuh masa n terlebih masa,secuit masa ade di spa. handling the spa with my sister n mungkin satu2 spa kat dunia ni yg xde staff. selain jimat ,kepuasan pelanggan adalah dijamin 100% Dulu ade staff tapi memanjang tido.
tido yg amat amat lena! 90% yg dtg nak tokey jugak yg handle so kita mengajikan staff sbb prestasi tidonye yg sgt hebat. kat ombak treatment are by appointment -ade jugak yg walk-in tapi nasib2 la kalau2 ade kekosongan.kalau xde balik la dgn badan yg kehibaan...kecuali - kalau kita ber2 ade 6 tangan n 6 kaki.ade brani!!!

OMBAK dari luar - rumah semi-d beratapkan nipah.
sikit jer nipahnye,tak sangka so mahai!!!
    OMBAK  di porch - 'day spa' tu ramai yg x perasan!

Ruang tamu + reception area + kaunter bayaran.
Hiasan paling simple didunia!

the best SPA in ipoh - hehehe - do drop by ya - bukak facebook for number.semua pertanyaan akan dilayan dengan suara yg lunak n wajah yg manis.perasan!!!! 
35 jln burung tempua - ipoh garden south - 31400 - ipoh - perak darul ridzuan





5. Diary = Blog

4 hari berblogging.kinda cool....blog ni tuk anak-anak sebenarnye.ala2 diary yg boleh dibaca tuk tatapan depa bila bosan!or bila rasa2 nak tau kenapa ibu moody hari nih!or wondering kenapa ibu sangat cun semalam! used to have diary masa kat itm n masa tgh bercinta dulu....diary free dpt ngan kalendar!lepas kawin terus 'bersara' menulis diary.entah kenapa!sampai sekarang bila rasa tgh feeling2 - selalu selongkar diary cinta-cintun dulu.syahdu.......senyum kambing sorang2



itu dulu....sekarang ni pen memanjang missing! blogging senang sikit kot.janji , jari sihat n bil internet bayor! up-to date sikit...sebenarnya dah ketinggalan berzaman-zaman! sian! good way to cope with iman yg jugak ade blog.ape citer le blog dia! memanjang facebook. tengok2 blog ibu ya...dengan harapan u'll understands me better. insyaALLAH.....luv u iman n u too isymil. isymil reading my blog....omg! nampak cam PSP kot my blog.
to my charming iman - sweet isymil - adorable ilham :
loved u once - love u still - i always have - i always will - muahhhh!!!