click me

Tuesday, 20 December 2016

7. Prof Dr Muhaya

assalammualaikum semua....

semalam result PT3 kan! mesti ramai ibu ayah yang gumbira ria dan tak kurang juga yang bermuram durja...ibuayah la yg terlebih gumbira kalahkan anak sendiri. tak payah nak deny sbb ni mmg nyata!!! kalau bab kecewa, ibuayah juga yg terlebih sedih sedangkan anak macam tak rasa ape-ape!!!

saya dah lama jugak tinggalkan dunia yang terlampau obses dengan result anak nih!!! zaman iman dulu, yes, iam one of those mom. tapi saya dah bersara!!! i had enough. sekarang nih saya berikan ape saja yang anak-anak perlukan untuk pelajaran, utk mereka belajar, anything!!! tapi kini saya hanya mengajar sekadar mampu, dan saya tidak lagi terlampau memaksa anak-anak utk belajar, buat jadual belajar, buat soalan sendiri, buat things to do list  and bla...bla...bla...no more.
yang tinggal kini hanya kata-kata semangat dan nasihat....

2 bende ni jer yang saya teruskan to keep them going...to keep them moving...
kata-kata semangat dan nasihat yang ala-ala ustazah, yang ala-ala prof dr muhaya, yang ala-ala dato dr fadzilah kamsah, yang ala-ala nick vujicic semua saya bantai to keep them moving. kalau kita tak berkeras ni, risiko anak malas, anak tak berape nak hebat dalam pelajaran tu tinggi!!! tapi iam done jadi harimau malaya!!! DONE!!! kuasa ALLAH itu misteri, percaturan ALLAH jugak misteri. paling penting jangan pernah berhenti berdoa untuk anak-anak and do not give-up on your child....NEVER!!!

Wednesday, 14 December 2016

6. WhatsApp

zaman sekarang semua kat hujung jari. nak shopping, nak belajar, nak beramal, nak bersedekah, nak mengumpat, nak memfitnah, nak bayar hutang and paling dasatttt nak mengedik or mengatal pon dah boleh di hujung jari!!! kemajuan dan pemodenan mmg banyak menyenang dan memudahkan hidup kita tapi kita kena la pandai, kena bersederhana dalam menggunakan semuanye...sebab kalau diguna tanpa ade sempadan, mmg parah akibatnye!!!

whatsapp ni salah satu daripada kemajuan yang memudahkan hidup sebab dia FREE!!! tapi whatsapp ni jugak la yang banyak melekakan dan memusnahkan hidup kalau kita terusan jadi hambanye!!! berwhatsapp biar berpada-pada, kena  tau batas. some people might think it's ok to lebih-lebih sikit berbicara dalam whatsapp sebab bukan berdepan and to these kind of people, can i say something!!! fuck you all!!!

hah!!! how does it feel when you read the " F " word i wrote? bagi yang tak kenal saya, mungkin ade yang fikir saya ni outspoken, saya ni mulut jenis puaka sepanjang zaman!!! bagi yang kenal, akan terkejut, nape pulak dgn saya nih!!! ade masalah kot!!! so nampak sangat, setiap yg kita tulis tu, bagi kesan pada yang membaca. jadi....menulis dalam whatsapp mmg kena ade batasan dan sempadan terutamanye bila membabitkan dua belah pihak yang berstatus, isteri dan suami orang, girlpren dan boypren orang!!! yang berstatus penghasut lagi la kena ade sempadan!!!


ramai giler rasanye yang hidup porak peranda gara-gara whatsapp ni. tu sebab saya cakap tadi, nak mengedik mengatal kat hujung jari jer sekarang nih!!! kes fitnah pon banyak, tau-tau si anu dah tak nak bertegur sapa dengan kita!!! macam-macam kes ade!!! tu kes yang betul-betul berniat jahat. tapi....walau kadang sekadar tulisan, sekadar gurauan, tak maksudkan pon ape yang ditulis, percaya la it does matters, sbb kadang penerimaan si A dengan si B lepas membaca adalah berbeza!!! tu sbb semua yang kita buat kena ade batasnye supaya bila A dan B baca, penerimaan itu sama. Paham?

oh yes!!! ni lagi satu!!! sejak ade whatsapp ni, group kaum Adam la yang paling meletop kebombom, sebab Porn is now bukan saja dihujung jari tapi dimana saja mereka berada!!!
tak kira muda, tua, tua kerepot, bujang, duda maupon suami, gambar lucah, gambar sexy menjadi santapan di group-group tanpa henti. tak payah dah beli DVD, ngadap computer ngadap TV, dlm phone sume ade, 98% ade!!! menci okay!!! untuk kaum adam, insaf la sebelum kamu disembahyangkan!!! booooooo!!!

Thursday, 8 December 2016

5. Raja Perempuan School

hari selasa lepas special, saya ade plan makan-makan and sembang-sembang dengan kwn-kwn RPS saya. perjumpaan ditaja penuh oleh cik siti zaleha. # dia, jangan cakap hakak tak payung!!! # tu memang popular sekarang, kat mane-mane, sume orang guna!!! kebetulan cik siti pong guna dan kami merasa!!! thank you amy (nama glamer dia) and you are such a sweetheart, penyeri segala majlis!!!




payung untuk pakej 8 orang. meh saya kenalkan :

tudung hijau : intan, diva kecoh tanjung malim!!!

tudung merah : rokiah, orang kuat lagi berakhlak mulia di KPJ!!!
tudung biru : ina, minah rock yang insaf seinsaf-insafnye!!!
tudung coklat : ros, orang kuat dan paling manis di AEON!!!
tudung hitam corak : su, ramping sampai bila-bila sepanjang zaman!!!
tudung biru coklat : farid, minah ayu dia, tokey studio pong dia!!!
tudung biru : siti@amy, gengster tanjung, hakak kawasan tambun!!!
tudung hitam : saya!!! cantiknye, kurusnye, hakkkkkkk puiiiiiiiii!!!
tudung kelabu : azie, ketua wanita satu malaya!!!

seronok jumpe seketul seketul nih!!! dulu sebelum jejak kasih kwn-kwn RPS ni, hidup tipah sunyi sepi sekarang tidak lagi!!! cewahhh!!! semoga persahabataan kita kekal hingga akhir hayat..............

Tuesday, 6 December 2016

4. Pulau Tioman



post gambar jer!!! erkkk!!! saya sibuk hari ni tapi nak jugak up entry so ni la jadinye!!! sape rasa nak marah, silakan. kwang...kwang...kwang...

Monday, 5 December 2016

3. Being stupid together




love is being stupid together!!! tu gambar ai dengan darlin masa gi pulau tioman bln mac lepas. zaman ai cuti2 blogging!!! saya selalu jugak guna quote omputih love is being stupid together tu!!!
bukan la maksudnye, kita biol ke hape, tapi kita berdua bukan la jenis pasangan yg nak perfect sangat dalam segala hal. we take things easy, kadang sampai ade orang keliling tegur, why are we so relax kalau ade masalah. let me tell you something guys!!! taik kucing relax!!! mesti la pening kepala, pecah kepala jugak tapi kalau terlampau, melampau dan melampau-lampau pikir masalah, boleh jadi giler!!! untuk legakan keadaan, saya selalu ingatkan diri sendiri dan jugak ingatkan darlin, semua nih ALLAH yang bagi....so who are we to say NO.....

bila dah paham konsep tu, semua jadi lebih relax, kita cuba sedaya yang mampu untuk selesaikan setiap dugaan or masalah, then leave it to ALLAH. alhamdulillah, we were and still stupid and crazy about each other despite all the dugaan, masalah and kerenah. there is no one else i would rather face this uncertain future with than him....there is no one else i would rather grow old with than him....gitu la cakap omputihnyer....

ingat taw, takyah nak perfect sangat dalam relationship ni!!! bodoh-bodoh bersama lebih awesome!!! woot....woot....

















Friday, 2 December 2016

2. Fusilli Caesar Salad


Ingredients

Meat

  • 2 Romaine hearts

Seafood

  • 1 Anchovy, dried and chopped fillet

Produce

  • 2 Garlic cloves

Condiments

  • 2 tsp Dijon mustard
  • 1/4 cup Lemon juice, fresh
  • 1/2 cup Mayonnaise
  • 1 tsp Worcestershire sauce

Pasta & grains

  • 1 lb Fusilli pasta

Baking & spices

  • 2 Kosher salt and freshly ground black pepper

Oils & vinegars

  • 2 tbsp Olive oil, extra-virgin

Dairy

  • 1 1/2 cup Parmesan, grated





romaine hearts tu salad yek!!! kang korang pegi pasar, cari kat tempat daging, sampai tua takkan jumpe!!!

Selamat Mencuba.







Thursday, 1 December 2016

1. Sindiran

assalammualaikum semua....

hari ni lepas solat subuh, sambung tido sampai pukul 10.30!! mithali sungguh!! darlin takde, outstation so ni la masanye utk jadi ibu paling malas. bangun-bangun tadi terus turun bawah. ilham dah bangun, siap dah bekpes!! meja depan TV penuh!! cereal tinggal separuh, susu habis satu kotak, bun habis 5 ketui!! hoiiiiiiii mewah bekpes sendiri-sendiri yek!! bila nampak saya, terus dia :

ilham : morning ibu....

ibu : morning adik....wahhhhhh....adik buat bekpes sendiri?

ilham : ha'ah, ibu malas!!! grrrrrrr!!!

ibu : ala....sekali sekala nak malas-malas.

ilham : tengahari nanti ibu jangan malas ye, adik tak tau nak masak ayam!!!

erkkkkk tipah terasa, peh tu tak tau nak gelak ke, nak marah dengan sindiran mamat tu!!!



Wednesday, 30 November 2016

4. 7 Hari Mencintaiku...

nak tau tak satu bende? saya memang tak layan drama-drama pukul 7 malam nih!!! waktu-waktu gitu saya selalunye tengah sibuk melayan anak2 dan ayah kepada anak2!!! gulppp!!! waktu tu jugak sibuk nak siapkan dinner!!! our dinner mesti sebelum magrib atau right selepas magrib, TAPI sejak bulan lepas!!!!!!!


tertengok drama nih!!! hura-hara rutin tipah dibuatnyer!! bila dah ngadap drama nih, makan malam jadi pukul 8!!! solat maghrib jadi mcm kilat!!! mmg syaitoon yg direjam.!!!!
benci
harap-harapnye cepat la drama ni tamat dan saya taknak lagi terbabit dengan drama pukul 7. memang betoi la waktu-waktu maghrib banyak syaitooonnnnnnnn berkeliaran, bukan saja di luar rumah, kat dalam pon banyak, sume bertenggek depan TV, and one of them is ME!!!






3. Blog Mesra SEO / SEO Friendly

selamat pagi semua....

hari ni saya mulakan hari dengan buat lots of reading pasal SEO. macam - macam tajuk about SEO. seriously blog saya bukan la blog mencari rezeki, semua ni sekadar mengisi masa, sekadar nak simpan cerita peribadi so that esok dah tua2 boleh la imbas kembali dan jugak sekadar meneruskan sifat semula jadi saya yg mmg suka menulis.

tajuk yg saya cuba faham dan cuba hadam hari ni, pasal macamama nak tukar blog kepada template yg mesra SEO? rasa macam dah berbakul - bakul baca, kejap rasa macam paham, kejap kang rasa confused!!! kejap lagi rasa macam, ehhhh senang jer nak jadi mesra SEO nih!!! kejap kang rasa macam tak paham balik!!! gitu la perasaan dia!!! so ape yg saya rasa dan paham pasal mesra SEO adalah :

pertama, dia bagus untuk menjenamakan blog kita, supaya orang - orang di luar sana kenal blog kita yg.....sambung la sendiri!!!
kedua, bila dah mesra, dia kompem la bagus untuk tarik banyak trafik ke blog sbb ianye mudah dikesan dalam enjin carian google atau web search.

itu jer la yang saya paham takat nih, nanti - nanti kena baca, paham dan hadam lagi. sambil - sambil baca tadi saja - saja la taip tajuk - tajuk entry saya, kot - kot ade yg mesra SEO, kot ade kat google search!!! hakkkk puiii!!!

tersembol pulak bijik mata tengok gambar kat bawah tu!!! elok tadi macam dah nak paham, terus jadi tak paham!!!!
tak paham bagaimana enrtry tipah boleh berada di tangga teratas, di halaman pertama, di Google search utk hari ini!!! peh tu pikir - pikir balik sbb tipah type tajuk bulat2 kot....lantak la kan!!! entry redang pon masuk jugak dalam Google search hari ni!!! halaman pertama jugak, so tipah kena happy ke? kena confused nih?




Tuesday, 29 November 2016

2. Stop Smoking!!



tiga gambar ni saya selalu whatsapp kat darlin sebab dia sekarang dah mula berjinak-jinak balik dengan rokok!!! sejak dulu, saya tak suke nak bising-bising sebab saya kenal darlin pon mmg dia perokok yg kuat. tapi bila dia dah berhenti merokok 5 tahun dan tiba-tiba nak ikutkan jugak rentak orang sekeliling yg merokok, mmg tipah berbulu!!! walaupon dia merokok sekali sekala, tipah tetap berbulu!!!
so kita hantar jer gambar-gambar gini, dengan harapan dia sedar sendiri betapa rokok itu racun dalam duri!!! dan saya tak mahu ditumbuhi bulu disana sini!!!

1. Jauhkan diri dari rasa sempurna!!!

asalammualaikum.....korang penah tak jumpe manusia yang serba - serbi tau and tokok pulak dengan serba serbi semua orang tak betul kecuali DIA!!! saya ade kenal sorang ni, dia la yang paling pandai, paling bijak, paling baik, paling ikhlas, paling rajin, paling bersih and segala macam paling la!!! dia tak tau semua orang PALING meluat tengok DIA!!! okay tu jer nak citer!!!


Thursday, 4 August 2016

7. Top Bloggers

lepas cuti-cuti blogging dekat setaun nih, saya banyak ketinggalan!!! so malam ni rajinkan diri baca post-post tentang :

- Cara Menjadi Blogger Berjaya
- Top Bloggers Malaysia
- Blog Traffic
- Blog Income Potential
- Tips Tingkatkan Traffic Blog
- Killer Post
- Ping Blog

last-last saya yang ping lagi ning!!! pening!!! esok-esok la sambung!!! 


6. Suiside squad

                           suiside squad!!!
                   cerita apakah ini, sume remaja heboh nak tengok!!!

4. Cancer


assalammualaikum semua....

battles. semua hamba ALLAH kat dunia ni kena berdepan dengan battles masing-masing, battles pasal keluarga, pasal anak-anak, pasal kerja, pasal duit, pasal hutang, pasal sakit and the list will grow long kalau nak tulis semua. battle yang satu ni is about someone in the family yang struggle dengan cancer and his kidney failure....


dia kuat!!! manusia yang paling kuat yang pernah saya jumpe, walau disahkan sakit, dia masih mampu tersenyum and tersenyum and tersenyum.....dia tak lekang dengan senyuman, dia tak pernah bersungut, merungut dengan battle yang sedang dia hadapi, muram durjana, murung jauh sekali....


he had struggled so much and the best thing about him is, he doesn't give in to negativity!!!
it's like, ' what the hair!!! ' so what, kalau aku ade cancer siap dengan kidney failure!!! ' what the HAIR man....life must go on and i wanna live happily despite battles yang ALLAH bagi kat aku ni '  

kagum!!! kekuatan dia buat saya malu dengan diri sendiri yg kadang-kadang diuji sedikit tapi menangis berbakul-bakul, rasa lemah, rasa longlai bagai!!! selain kagum dengan dia, saya jugak kagum dengan his wife yang sentiasa di sisi, yang saya kenal seorang yang sangat fragile before tapi jadi seorang yang sangat kuat instantly....it's shows how strong love is, boleh mengubah manusia jadi ape saja demi insan tercinta. again, saya kagum!!!

moga ALLAH permudahkan segalanye buat mereka sekeluarga....




Wednesday, 3 August 2016

3. Wordless Wednesday



2. Ape itu Romantik?

assalammualaikum semua....

jom citer pasal romantik!!! romantik nih subjectif sebab pada kiah, romantik tu bila darling dia rajin belikan dia bunga!!! pada jenab, romantik tu bila darling dia tak pernah lupa candle light dinner tiap kali birthday!!! pada tijah, bila darling dia every now and then suka hantar lagu cinta!!!

untung arr sape-sape yang dapat darling gitu....yang tak dapat tu, takpe, there must be something yang darling kita suke buat yang kita boleh masukkan dlm category romantic. mesti ade!!! dok kat satu bucu umah and think!!! mesti jumpa!!! to me, romantic are those little things he do everyday!!! the way he hold my hand masa tengok tv kat umah, pada hal tengok berita jer!!! the random text in the middle of his working day, just to say i love you or i miss you. lompat2 suka, and paling best the way he stops to kiss me when he passes by....best oooo. ok what!!! dah dia tak reti nak beli bunga, beli coklat, beli berlian!!! so ai cakap la romance isn't about buying, it's about giving....

seriously to me true romance is in gestures....simple macam mane sekalipon it will trigger!!! lagi satu jangan biarkan usia tua, tua kan cinta kita!!! biarkan membara!!! paham!!!


                                                  love you

1. Look at me.


anak-anak ibu jangan lupa bersyukur pada ALLAH ye...bersyukur, kita dapat makan sedap-sedap, mewah-mewah, minum macam-macam!!! just look at this photo....tengok dengan hati!!!

Thursday, 28 July 2016

4. Sekolah agama


balik dari SPA tadi, tengok-tengok ilham tak gi sekolah agama!!! dengan muka suci dalam debu, dia citer abang isymil dia tak nak siapkan dia tadi!!! ayat bukan main power!!!

ibu : la....nape tak pegi sekolah agama?
ilham : abang ni....tak siapkan adik!!
ibu : betul ke ni?
ilham : ye....adik rasa adik sangat rajin ari ni ibu....malangnye abang pulak malas!!! hmmmmm!!!

nampak!!! ayat MALANGNYE itu sungguh menusuk kalbu si ibu!!!
siap mengeluh menggambarkan betapa kesalnye dia tak ke sekolah hari ni!!! 

ibu : isymil....kenapa tak siapkan adik?
isymil : dia mandi lama ibu!!! main sabun!!! main shampoo!!! main air!!!

     budak ni tiba-tiba hilang tah kemane!!!



3. Selamat Hari Raya


assalammualaikum semua...sementara masih lagi dalam bulan syawal nih, saya bagi korang tengok gambar raya dulu.





5 dah la sebab letak banyak pon belum tentu korang tengok!!! raya tahun ni adalah raya paling bermakna pada saya. kenapa? kalau nak cerita 40 hari, 40 malam belum tentu tamat so kita abaikan. tapi it was a beautifull raya. raya tahun ni jugak serba sederhana dari segi persiapan anak-anak....anak-anak macam terpinga-pinga jugak but they never grunt about it!!! macam redha jer,ibu ayah beli 2 helai jer baju raya!!! saya macam  biasa!!! pakai jer baju taun 2011 tu!!! raya kedua, pakai pulak baju 2009!!! 

senang jer jadi yurina mohamed ramli nih!!! dia tak berape nak heran pasal baju-baju raya!!! janji makan raya kena sedap!!! duit raya kena ade, sikit pon takpe!!! erkkkkk!!!

Wednesday, 27 July 2016

2. How to write a blog?


haha!!! tajuk bukan main!!!!

hello semua....sebabkan ramai sangat yg tanye2 napa tak up-date blog so meh la start hari ni saya up-date ape yg patut!!! kalau nak throwback dari bulan june kang korang muntah ijo!!! so kita lompat katak!!! ermmmmm....asal mcm kejung jer jari nak taip yek!!! first kita citer pasal :


ilham - dia dah besar, cakap pon dah tak pelat!!! berak dah basuh sendiri!!! mandi pon sendiri!!! pakai baju sendiri, urus diri sendiri....tinggal masak sendiri jer belum lagi!!! heeee!!! 

isymil - dia pon makin besar, makin kuat makan!!! makin kuat menyakat adik pon dia jugak!!! paling dia tak suke, makin banyak kena suruh itu ini sebab abang nye dah tiada disisi!!!

iman - dia memang besar tak kecik2!!! makan sikit pon maintain besar!!! dia is my rakan whatsapp terbaru, hari2 without fail, kalau tak, rasa mandi tak basah, makan pon tak kenyang!!! krik...krik...krik...nampak nau tipunye...tak kenyang konon!!!

cik darlin - dia makin tua tapi makin hensem!!! makin banyak penyakit pon dia jugak!!! makin busy??? memang sejak azali!!! paling baru sejak mak dah takde, dia banyak request suruh saya masak masakan mak dia!!! buat2 jer pandai walaupon tak!!! heeee!!!

cik nina - dia makin lebar!!!!!!!!!!! sungguh lebar head to toe!!!!!!!!!! bila dah lebar dah tentu la makin can tak berapa nak tik!!!!!!! heeee!!!


1. TODAY!!!!

assalammualaikum semua....

ingat saya tak? tau, tau dah berzaman tak up-date blog!!! bukan tak up-date jer, bukak blog pon tidak!!! tiba-tiba hilang semangat to blog, so many things happened, bad and good things, happy and sad as well....and TODAY saya bukak blog and tak sangka dekat setahun tak menulis, visitor saya masih ramai yg bukak blog ni hari-hari!!! thank you so much guys, walaupon tak sefofular hanis, ade jugak yg sudi menjengok!!! 


seriously kekok skit!!! lupa ape yang nak ditekan!!! 


korang sihat ke? saya sihat!!! sedikit tua and bangka tapi alhamdulillah sihat....

lupe how i do i look? ish, ish, ish, macam dulu jugak!!!! gambo kat bawah ni!!!


gemok sikit arrrr raya-raya nih!!!!! puiiii!!!!

* it feels good to write again....

Tuesday, 19 January 2016

1 . Happy New Year

guys, tak payah terkebil-kebil tengok kelendar!!! mmg betul la ari ni 19hb january and memang betul la baru hari ni rasa nak ucap happy new year kat korang semua!!! happy new year, semoga korang sihat, bahagia, kaya raya dan dirahmati ALLAH selalu. my last entry was in sept last year, konon nak rajin tapi sampai habis tahun tak rajin-rajin!!! btw ni teaser jer!!! nantikan entry selanjutnyer!!! see you guys later....in sya ALLAH.

nak letak gambo pon dah lupa macam mane!!!! setengah jam baru ingat, hebat ko nina!!!