click me

Tuesday, 30 July 2013

39. Tak muat

esok saya cadang nak angkut ilham ke spa - kalau tak sibuk bebenor - biar sampai minggu depan - tak boleh jadi dok ngan opah - menjadi2 muncit!!!!! kang sume seluar ngan baju raya tak muat!!! dua hari lepas dah cuba - sume sendat - seluar dia - nak zip pon kena berhempas pulas - peh tu ade hati komplen!!!
ilham : ibu ni......nape beli kecik seluar adik!!!!
ibu : tu la ibu kan dah cakap...jangan makan banyak sangat kat umah opah....jangan minum.....tak henti2.
ilham : adik sayang opah!!!  ( tak tanye pon )
ibu : tak sayang ibu ke?
ilham : kenape tak bagi adik makan ayam!!! adik suke durian runtuh!!!
ibu : huwaaa.......suke tau...lari tajuk!!!! jom kita gelak!!!
dengan hidung2 ko bolat ilham oi.........



38. Jom WeChat!!

semalam - saya meletoppp - bangun nak solat tahajud - tetiba tengok ade mamat tak abih2 ber wechat!
dah pukul 3.30 pagi ko chat2 lagi ye - mmg kena marah la kan - dah dua kali si ibu warning - so kali ke tiga - paham2 jer la - terkebil2 mata mcm insaf bebenor!!! so lepas meletoppp - mari la kita solat sunat tahajud - doa banyak2 kat ALLAH - sesungguhnyer ALLAH Maha Besar - ALLAH Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.



Monday, 29 July 2013

37. Sahur

jom up-date pasal sahur - dah ujung2 jadi malas - so kita tulis sekali harung!!!
sahur keempatbelas - masak spagetti
sahur kelimabelas - nasi goreng cina
sahur keenambelas - spagetti lagi
sahur ketujuhbelas - milo segelas sorang with roti sapu kaya
sahur kelapanbelas - toast  bread with baked bean and eggs
sahur kesembilanbelas - terbabas - 6.30 baru sedar!!!
sahur keduapuluh - nasi putih panas2 with ikan bilis goreng n kicap
selamat berpuasa semua............................


Thursday, 25 July 2013

36. Berbeza.........


lepas sahur tadi - saya tengok album lama2 - tengok gambar iman isymil masa kecik2 - pikir2 balik - banyak betul beza masa first time jadi mak2 dengan 3rd time jadi mak - bila ingat balik - senyum sesorang - giler ngada2 - sume nak tip top meletop!!!!





1. 1st time - sume mcm blur jer - macam menggong sikit - sikit2 call mak - sikit2 tanye mak - sikit2  ngadu kat mak!!!
3rd time - wa cakap lu - terror dan confident - kelam kabut - huru-hara mcm mane sekalipon - dgn bangga cakap - i've got this!!! tak kuasa sikit2 nak tanye!!!

2. 1st time - diaper pantang lama2 - basah sikit tukar - sian baby - takut ruam la - gatal la!!! 3rd time - selagi diaper tu tak lendut - pakai je la dulu - kekadang selagi tak bocor!!! omg!!!


3. 1st time - doing everything by the book - ape yg ade dalam buku sume mcm betul jer - kena ikut step by step - 3rd time - buang masa bukak2 buku - ikut instincts sendiri lagi bagus!!! bukan sume boleh pakai pon dlm buku tuh!!!


4. 1st time - baju seluar napkin stokin sume bila basuh kena pakai sabun khas tuk anak - baru kulit anak sihat - 3rd time - pakai jer sabun ape yg ade - janji sabun - pakai sabun cap kapak pon ok jer kulit anak!!!


5. 1st time - banyak betul pantang larang  peraturan - nak2 time gi rumah sedara mara - mata tengok anak jer - 3rd time - pantang larang makin kurang peh tu terus hilang - redho jer la!!!


6. 1st time - giler berhati-hati dijalan raya time mandi ngan pakai kan baju anak - org tgk mesti meluat - 3rd time - sume otomatik - tekan butang dah siap!!!


7. 1st time - takut bebenor bila sape2 main suap jer makanan org dewasa dlm mulut anak - pantang ok - 3rd time - tak kuasa nak larang2 - walaupon dlm hati tak berape suke!!!


8.  1st time - bukan main album ikut umur - tiap2 bulan mesti nak amik gambar - kalau tak senggsara hidup - 3rd time - album pon tak mandang!!! sume dlm computer - dlm facebook!!!


9. 1st time - selalu eksen - cakap sendiri2 - nape la....parents tu buat mcm tu....cakap2 dlm hati berunsur kritikan - 3rd time - tu la konon2 bagus - last2 baru ko paham kenapa dan mengapa!!!padan muka!!!         

                                                                                                        
banyak lagi kot - ce pikir sendiri!!! hehehe!!!

ape2 pon tak kira 1st - 2nd or 3rd time - sayang pada anak-anak takkan pernah berubah - will be the same and everything my kid does is the cutest ever!!!


Wednesday, 24 July 2013

35. Concert metalica

sape2 yg tak dapat beli tiket konsert metalica - meh sini datang umah saya - malam ni dah mula meriah dgn konsert - satu betoi2 depan rumah - satu lagi selang lima buah rumah - meriah dgn bunyi gendang - loceng campur ngan suara penyanyi yg mendayu-dayu - berlaga2 depa buat konsert!!!
berape lama konsert kali ni - tak pasti - yang pasti saya tak berape nak suke - penakut gitu le - kang bila tengah2 malam - tetiba loceng tu berbunyi - tanjat memang la banyak kali - selalunye bila ade konsert cenggini - saya mmg biarkan tv kat rumah on sampai pagi - volume sesedap rasa tuk cover bunyi2 yg menyeramkan - lampu semua on - tido pon kat ruang tamu - dlm bilik sunyi - oh tidak!!! dasar penakut!!!
nasib baik la anak2 tak penakut - ilham happy giler - balik dari rmh mak mertua tadi bukan main dia gelek2 - lompat2 kat khemah depan rumah tu - ibu!!! jalan tak pandang2 - tak senyum2!!! menonong masuk rumah - dlm rumah - beria-ia dia ajak gi depan!!! ko pegi la - ibu sibuk!!! nak jahit baju melayu!!! tetiba!!!
ilham : ibu!!!! rumah dia ade nyanyi2....ketuk2.....best....adik nak!!! jom la!!!
saya : ajak ayah!!!
ilham : terus masuk office ayah - ayah....jom la kat depan.....
ayah : ibu kat ade kat depan!!! 
ilham : bukan depan rumah ibu!!! depan cina....ade nyanyi2 - ketuk2 - ade banyak kereta.....best sangat.....

teruja habis - first time tengok konsert cina mati - ke nak tulih cina meninggal !!!
buekkkkkkk!!!!!!!!!!!!

Monday, 22 July 2013

34. Crack heel at Ombak


healthy heel - sedap jer mata memandang - takde rekahan - takde kerak dan takde karat - nak dapatkan tapak kaki n tumit mcm ni - kena rajin - kalau malas - dapat yg mcm dlm gambar entry jumaat lepas - macammane dan bagaimana - mustahil tak tau - kalau tau tapi malas - malas nak peloh2 - bongkok2 - tonggeng2 mengikis - datang jer la kat


kat sini - ade treatment called "crack heel" - insyaALLAH - lepas rawatan tumit bersih n lembut - tapi kalau tumit ala2 tumit nasi dah jadi bubur mcm gambar ari tu - kena la buat banyak kali - 10 hari 10 malam - insyaALLAH akhirnye semua kerak , karat , daki akan hilang eventually - tapi kalau korang punye tumit cenggini 


kita kat OMBAK terkejut beruk boleh la!!!! hehehe!!!!

seriously - do come for your treatment - bukan mahai pon -           RM30.00 jer!!!!



33. Bolognese

sahur ketigabelas - makan roti - goreng nugget and saya masak bolognese sauce kosong - cicah with roti peh tu sumbat nugget dlm mulut - boys loved it - finger lickin good - saya tumpang sekaki!!!




btw sahur keduabelas - ahad semlm - saya sahur sorang2 - anak2 tido with opah -cik darlin memang hari2 tak bangun sahur - menu cik darlin - segelas susu with dua biji kurma di atas katil sambil pejam mata!!! i understand he's tired - his routine - sambung keje till 3 am depan computer - so let him sahur in bed - bukan bersepah pon!!!  luv u!!!




Saturday, 20 July 2013

32. Kuihmuih

sahur kesebelas - we had kuih muih for sahur - kuih berbuka - keluar freeze n panaskan saja - kuihnye - badak berendam yg yummy - murtabak pon yummy - li'meh *sebut betoi2* and choclate cake - and 2 jug of teh tarik - burpppp - alhamdulilah - jangan membazir - whatever you have from berbuka always carry forward for sahur!!! membazir amalan syaitonnn!!! selamat berpuasa all. 




ni pon badak berendam jugak - gambar kuih2 kat google sume dari blog-blog blogger lain - seram plak nak copy paste - so kita amik gambar badak hidup yang sedang berendam!!!!







31. Lipstick


nite-nite everybody 
saya tido memang pakai lipstick kaler merah
~ muahhhh ~

Friday, 19 July 2013

30. Flawless

bila nak raya - hampir seratus peratus pompuan ade rasa nak cantik di hari raya - rasa nak kurus di hari raya - hampir seratus peratus pompuan - mcm ikan lumba2 berlumba2 buat facial - biar muka berseri2 - licin berkilat-kilat - org putih cakap - flawless - glowing2 liplap - liplap!!!! yg nak kurus lagi ramai - termasuk la ai - * malu tersipusipu * tapikan ramai jugak la pompuan yang lupe nak jeling2 - intai2 - bedek2 - belai2 minah nih
                                                                                 -
                                                                               
                                                                                 -
                                                                               
                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -
                                                                     
                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -

                                                                                 -                

                                                                                 -

                                                                                 -


                                                                                 -


                                                                                 -


                                                                                 -


                                                                                 -


                                                                                 -


                                                                                 -


                                                                                 -

                                                                               
                                                                                 -                          
                                                         
                                                                                         
                                                                                 -


                                                                                 -


                                                                                 -
           
         

OMG !!!!!!!!!!!!!!!!!! TUMIT KE HANTU !!!!!!!!!!!!!!!
menggong ke hapa - muka cantik2 - berseri2 - berkilat2 - tumit rupa haprakkk - rupa raksasa - asal ko biarkan tumit berkarat cenggitu!!! serious - saya malu nak hidup bertemankan tumit cenggini - tolong la pompuan semua - ce tengok tumit memasing - tengok sekarang!!! rupe ape? kalau dah rupe gini - baik takyah raya!!! buekkkk!!!
buat la sesuatu sebelum terlambat!!! sian si tumit - kalau jadi mcm kat bawah ni...........


ni namanye tumit nasi dah jadi bubur!!!!! or nak panggil tumit dah terlambat pon boleh!!!!! tumit cenggini 10 hari 10 malam sental pon belum tentu hilang segala kerak ngan karat ya - nak senang - ko balut ngan plastik peh tu campak kat mane-mane - peh tu gi cari tumit baru - pirah!!!
manjakan la tumit mcm kita manjakan muka ye sebab dua2 pon anugerah dari ALLAH - dua2
pon sendiri yg punye - ai punye - giler lawa walaupon kaki tak cantik!!!! hehehe!!!!


ps : tak kuasa ye nak tulih cara-cara , petua-petua tumit cantik - google le sendiri!!!
       

















29. Nasi goreng belacan

sahur kesepuluh - we had nasi goreng belacan with sayur sawi ikan masin - wangi rumah pepagi masak belacan - lepas tu.......tetiba takde idea nak citer ape!!!! by the way semalam mmg tak bukak blog - and untuk sahur kesembilan semalam - minum milo segelas sorang!!! lambat bangun!!! nak masak mmg tak sempat!!! selamat berpuasa semua.....
google pic
  
                                                                                                                    

Wednesday, 17 July 2013

28. Hari Kiamat

masa sekolah rendah dulu - ustazah suke citer pasal citer2 nabi - citer2 pahlawan islam - citer pasal dosa pahala - tapi paling best bila dia citer pasal hari kiamat - semua dalam kelas terpegun jer - senyap sunyi - tiga hari lepas - someone bagi shared link tentang hal yg sama - saya copy - peh tu paste kat bawah tu - baca taw - moga kita sama2 insaf - sedar akan kejahilan diri - lantas berubah kerana ALLAH....

27. Wordless Wednesday


26. Tension dow.....

isymil came to me and mengadu - ibu - ilham naughty sangat2 kat umah opah - tengok muka pon dah tau betapa tension si abang dgn si adik!!!! btw ilham mmg first class punye hebat!!!!
mesti abang2 rasa..........
tension dow jadi abang - baru sikit nak tension - ibu lagi tension tengok perangai abang2 - entah2 dalam hati ilham - tension dow jadi adik!!! 
jom la kita tension mentensionkan diri !!!

my advice to them - take things easy - sbb kalau kita ikutkan perasaan - bende kecik pon kita akan rasa sangat besar - life is too short to just tension - marah - mengamuk - meradang over a small even a big thing!!! jadi - walaupon being big brother sometimes is a big pain - deal with it easily - it's a huge responsibility ye abang-abang....

~ hugs n kisses ~
          ibu







25. Conflakesnrotibakar

sahur kelapan - pengsan!!!! roti lagi - tengok roti rasa macam nak lari - so saya sengaja bagi the boys roti bakar with butter!!!! konon2 dah putus idea - nak masak side dish ape ngan roti - peh tu bagi depa makan cornflakes semangkuk.
saya : sahur esok ibu masak bihun goreng k.
isymil : roti telur separuh masak la ibu.
terburai tali perut ai dengar roti ngan telur separuh masak!!!! 


google pic

Tuesday, 16 July 2013

24. Baazar

At baazar ramadhan stadium ipoh - tapi saya tinggal dalam keter - tak kuasa nak bergesel2 sesama manusia......selamat berbuka puasa semua....

23. Adik tak kuasa

budak kat bawah tu - bangun tido terus cakap - "adik tak kuasa....huh!!!" - walaupon tak paham - saya angguk je kepala - peh tu dia cakap lagi - "ibu.....adik tak kuasa....." bunyinye macam marah - tak paham ai - tetiba jer ko tak kuasa kan!!! - last2 - ujung2 - baru paham - kuasa adalah PUASA ye tuan2 dan puan2 - macam mane boleh paham!!! bila turun bawah - dia bukak peti ais cari makanan sambil mulut bebel - "adik tak kuasa............" paham rupa2nyer dia - ape itu puasa!!! sayang ilham - muahhh!!!

21. Nuggetbreadnsoup

sahur ketujuh - semalam anak2 saya pesan sahur nanti nak makan nugget jer - senang nyer permintaan!!!! takde yg susah sikit ke??? tak mencabar langsung goreng nugget pepagi buta!!! so tadi saya gorengkan nugget - tapi rasa macam tak cukup pulak - so buatkan roti bakar with garlic & cheese n mushroom soup - baru la ade tenaga kat sekolah nnt - kang orang belajar - korang bantai tido sbb lapar - saya - makan roti bakar with butter and gula - biar manis gi keje kang!!! buekkk!!!


google pic (both)



Monday, 15 July 2013

20. Berbuka at home.....

Asal tersembul bijik mata? ye la - dah sume org berebut-rebut nak update pasai menu
berbuka......ai pon teringin juga - so semalam saya mati2 taknak berbuka kat umah mak mertua -
pang penampo kang!!!! Sebenarnye weekend saya sekeluarga tak berbuka kat umah mak mertua - tp gi berbuka kat umah mak kandung peh tu kat umah sendiri - semalam saya masak - cdg nak masak 15 jenis tp meja kat umah kecik - kita masak 5 jenis je - 1 tu yg asam pedas tu mak mertua bagi - nak jugak interframekan!!!! puas anak2 n cik darlin makan bergedil - 30 ketul - kalau gi bazar ramadhan ko beli 30 ketul - gigil nak bayar - sume tu lauk simple2 - so tak boleh le ai nak riak lebih2 - paling best - lepas berbuka tak payah basuh pinggan - tak payah mengemas - sume anak2 teruna yg buat - muahhh!!!!

P.S.    ibu.....bergedil ni ibu buat? tak sangkanye!!!! seperti biasa itu adalah soalan cepu emas intan berlian anak saya yg bernama isymil........biasa dia tu!!!! pejam mata pon boleh buat bergedil la!!! buekkk!!!

19. Berbuka

korang mesti kehairanan - nape la minah ni entry pasal sahur jer - pasal berbuka takde - ke...tak berbuka!!! sebenarnye saya sekeluarga berbuka posa kat umah mak mertua bersama2 dengan abang ipar sekeluarga - tradisi bulan posa - tu sbb takde entry berbuka - takkan la nak sibuk2 snap gambar2 lauk - citer pung pang pung pang dlm blog - padahal masak pon tidak!!! kat rumah orang kena la sopan santun - lemah lembut campur malu2 kucing sikit.......lauk2 ngan kuih2 yg dia masak mmg la sedap - tu sebab saya mmg tak penah kurus dlm bulan puasa - tau2 raya - asal ai gemuk!!!! huwaaa!!!!


yg kurus2 tu gi la berbuka kat umah mak2 sebulan - raya sure vavamokkk

18. Lauk semalam

sahur keenam - jom sahur kelam kabut lagi - lagi sekali bangun pukul 5.15 - dah bangun dah pukul 4.20 tadi - turun bawah masak nasi - sambil2 tunggu nasi masak - patutnye gi panaskan lauk kan!!! tapi saya kan terror - gi golek2 tengok tv - peh tu tv tengok saya - kelam kabut orang yg terror tadi!!!! padan muka!!! sahur laju2 - licin licau lauk2 ai masak berbuka semalam...........gud - gud!!! saya masak!!! nape tak pecaya??? nnt kiter citer.



Sunday, 14 July 2013

17. Telur mata kerbau

Sahur kelima - lambat - pukul 5.15 baru jaga - 2 slice of bread with sunny side up egg for sahur yg kelam kabut - saya makan kurma je tapi minum bergelen2 - selamat berpuasa sume....

Saturday, 13 July 2013

16. Ayam masak merah

sahur keempat - hari ni baru makan nasi - lauk - ayam masak merah - peh tu kicap habhal masak hitam - teh tarik jug besar and air kosong jug kecik - berjanggut tunggu depa makan nasi!!! nak roti gi buat sendiri - taknak plak!!! - tercekik-cekik makan nasi!!!
     kicap i luv u....

Friday, 12 July 2013

15. Haid!!!

Tunaikanlah keperluanmu.
Seorang muslimah yang bijak, dia akan cuba sedaya upaya memanfaatkan setiap detik ketika bulan Ramadhan walaupun ketika sedang haid. Mungkin kita terhalang daripada berpuasa dan menunaikan solat tarawih, namun kita masih boleh mendapat ganjaran dengan menyediakan makanan untuk orang yang berpuasa, menunaikan keperluan ukhti yang keletihan disebabkan puasa,bersedekah dan sebagainya.Semoga kita beroleh pahala sebagaimana mereka yang berpuasa dan menunaikan solat.Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: Barangsiapa yang memberi makan orang yang berpuasa, dia akan mendapat pahala sepertinya, dan ianya tidak akan mengurangkan pahala orang yang berpuasa sedikitpun(Riwayat Tarmizi).
~ kita buat ape yg patut seikhlas hati ~

                        

14. Burger

sahur ketiga - burger bakar abg burn!!! tak la - burger masak sendiri - habih satu rumah berasap bau burger - saya kalau burger masak sendiri - mmg tak makan - so sahur saya sekadar roti bakar with butter n kaya - kaya...kaya...kaya....emmmm takde modal nak tulis - cenggitu le!!!!
kalo burger mcm ni baru selera!!!burger ai kempis jer!!!

Thursday, 11 July 2013

13. Shape


shape - saya selalu baca majalah nih sbb adik saya cik was suke beli - saya suke baca - beli tak suke - tengok cover pon boleh tau - majalah ni pasai ape - dah tentu la pasai "your dream body"
ckp melayu - "badan ko dalam mimpi" buekkk - tiapkali selak2 - baca2 - terkebil2 bijik mata tgk body depa - mula la berangan nak body cenggitu - perut kempis ( pakai baju renang , lekat2 pon tak heran) - bontot kecik tapi cantik montok berisi ( pakai kebaya sure meletop) dan peha halus mcm peha ayam ( pakai ape pon sure peha tak gesel2 , berlaga2) - peh tu termenung tgk body sendiri yg sensasi - semuanye salah sendiri - nak tapi usaha taknak!!!! shape ni majalah kecantikan n kesihatan - info semua best2 - tips melambak2 - mcm2 diet ade - mcm2 jenis excersize ade kat situ - contoh paling afdal - nak perut kempis - ko kena buat banyak sit-up - jangan jadi mcm ai - tiapkali buat sit-up - terus sit-down tak up2 dah!!! hampeh!!!



12. Hijabista


hijabista - saya penah la beli majalah ni sbb tertarik ngan cover dia - model depan majalah ni mesti pakai tudung - baju - seluar - kaler2 - rantai - gelang - or subang gedabak2!!! so dari berdiri sambil selak2 kat kedai mamak - sambil mamak tu jeling2 tanda fed-up - beli jer la - tapi sekali tu jer la - sebab tak sesuai nk diadaptasikan pd saya yang dah tua!!! tapi mmg sesuai sgt la utk yg muda2 - yg suke berpesen uptodate - yg tua2 tak sedar diri pon boleh - kenape saya ckp gitu sbb - sume pesen dlm tu - sume kaler2 terang benderang - stok 10 batu orang dah leh cam ko sape!!!! head to toe - berbeza2 kaler - peh tu sarat ngan rantaigelangandsubang!!! tudung jenis lilit melilit sampai ko pon boleh terbelit sama!!! tak sesuai ngan saya sbb baru nak melilit dah lenguh - dah berpeloh!!! lupekan saja!!! lagi satu pesennye terlampau meriah ngan warna - saya suke tudung yg bercorak - kaler pon suke yg terang sbb baju memanjang itam tapi kalau dengan baju seluar sekali bercorak , kaler bukan main sakit mata - mintak ampun bebanyak............tak sesuai dengan saya yg rendeng lagi subur - kang sume orang konpius - mane satu orang!!! mane satu bunga!!! huwaaa!!!
ape2 pon semua pompuan mmg suke nampak cantik dan bergaya....ape pon yg kita pakai biar la berpada2 - jangan sampai jadi mangsa pesen tah ape2 ye.............
p/s ni kalo orang berpesen baca nih mesti dia - haktuiiii pirah!!!!!

untuk yg bertudung yg terkial2 - terkebil2 nak berpesen tu - mmg boleh sangat la jadikan majalah ni sebagai panduan - banyak info n tips ttg pesen masa kini!!! yg dah tak berape terkini like me - ko tengok - sabar n redo - okay!!!!

11. Scramble eggs

sahur kedua - bread with scramble eggs - wedges with cheese n hot milo bergelen2 for the boys - dah dua hari posa ni - ilham tak plak join bersahur mcm tahun lepas!!!!!! bersahur dlm keadaan aman damai sepoi2 bahasa.......
btw b4 bangun sahur tadi mimpi berbuka posa ngan shah rukh khan!!! tah ape2!!!!






















Wednesday, 10 July 2013

10. Chicken sandwich

first day sahur - we had chicken sandwich - salad n potato chip - bujang2 saya dah pesan - taknak makan nasi for sahur - terimakasih bebanyak ye anak2 - lagi senang kerja ibu - takat buat sandwich - pejam mata pon  boleh!!!!! buekkk!!!!
mcm biasa gambo google yek!! 

Tuesday, 9 July 2013

9. Kasut ilham

 
malam nnt nak pegi cari kasut ilham - tahun ni tak nak beli converse tali2 dah - 44 kali kena ikat tali!!!! memakaikan kasut ilham - peloh2 ye - selesai pakaikan dia kasut - maka selesai la jugak make-up2 di muka - peloh ketiak bergelen2!!!! saya pon tak paham la - nape tension betoi tiapkali nak pakaikan dia kasut!!!! abang2 dia dulu - elok jer!!!! saya perasan ilham ni bila kita pakai kan kasut - dia suke buat kaki dia ala2 lembik takde perasan -  langsung takde kerjasama nak menyumbat kaki kedalam kasut - kaki dia betoi2 jadi lembik!!!! hah!!!! tu la sebabnyer kot!!!! citttt!!!! peh ni........



or yang zap2



kita cari yg zip2





                                                                                    
                                                                                
or yang sumbat2



                   atau nak mak ko lagi senang lenang beli ni jer - 20 pon                  tak'pe!!!!!!!!!!!!!!!!!!



8. Ramadhan

Setiap orang yang mengaku beriman dengan kebesaran Allah pasti akan bergembira apabila tiba bulan Ramadhan Al Mubarak di setiap tahun. Ini disebabkan Ramadhan satu-satunya bulan yang penuh dengan rahmat dan keberkatan yang tidak terdapat di dalam bulan-bulan yang lain, oleh sebab itu Rasulullah s.a.w. menjelaskan Ramadhan adalah penghulu kepada sebelas bulan yang lain. Hanya orang yang kenal kelebihan Ramadhan sahaja yang akan bersedia bila menjelangnya bulan yang mulia ini. Betapa besarnya fadilat bulan Ramadhan ini dapat kita fahami dari hadis Rasulullah s.a.w. 

atas tu saya copy paste jer - nak tulis cam ustazah idak le pandai - ape2 pon tahun ni merupakan tahun pertama saya berpuasa dengan imej baru - rasa so blessed atas hidayah yg ALLAH beri - moga-moga saya terus diberi petunjuk untuk jadi insan yg lebih baik....insyaALLAH.

untuk semua - selamat berpuasa.....
 

Saturday, 6 July 2013

7. Kentut

tau tak bila rambut pendek dalam perjalanan nak jadi panjang rupa ape!!!! rupa kentut!!!!





Friday, 5 July 2013

6. Sorry

when u r mad at me,my inspiration runs dry.....sorry berlori2......luv u!!! tu sms mintak ampun saya pada cik darlin tadi - bukan perang pon - berbalas pantun jer sikit pagi tadi!!! lega bila cik darlin called ajak minum petang - tu tandanye ampun ai dah diterima!!! lap u - lap u - lap u...............................

5. Gumuk

malam tadi - tengok tv sambil baring2 - ilham datang terus pegang perut and cakap - eee perut ibu gumuk!!! what!!! selalu tau kutuk saya gemok - mula2 dulu sentap peh tu terima la kenyataan perut ko mmg buncit - besar n lebar - nnt2 la ai excersize!!!!! rasa2 dah tujuhpuluhlapan juta kali NANTI - NANTI!!! buekkkk!!!!
eleh....budak yg komplen saya gemok tu pon bukannye slim pon..............tak caya - ni hah tengok PEROT dia!!! kahkahkah!!!! tgk jari ai tu slim jer.............

Thursday, 4 July 2013

4. Lesson

buah hati saya

iam 45 years old and have learned an awful lot in all those years but my 16 - 13 and 4 yrs old have managed to teach me some of the lessons i value most in their short years - and i am thankful to them indeed....

1. laugh - even when i don't feel like it - ketawa jer - laugh like kids.
2. time is everything - money is great - fancy vacations are lovely - but non can beat my time with the kids...
3. deep breath - surrounding with boys - patient is my no one tool - terpaksa sabar walaupon semuanye annoying belaka!!!!
4. some things really doesn't matters - buang karan 24 jam nak tegas - gi la tgk tv sampai meletup - minum la coke tu sampai muntah - just let them go.

whenever you can - look at the world through the eyes of our toddler and teen - hidup akan jadi lebih mudah peh tu stress pon kurang!!!!



Wednesday, 3 July 2013

3. Wake-up call

baru lepas ber whatsApp dengan iman - tak payah la tulis ape yg dibualkan - tapi kat penghujung perbualan - saya pon dgn relanyer meng offer kan diri to give him a
saya : esok boleh bangun ke ni? set arlam!! or u want me to call u?
iman : ibu tak payah call iman!!! i'll be fine....boleh bangun!!!
saya : tipah tersentap seminit,tetiba jer anak ku boleh bangun dgn sendirinyer tanpa mendengar suara lunak merdu ini.........tidak.........
a wake - up call for me - padan muka!!!!!


2. Iman5haripenang

iman gi penang - he was selected for coding camp programme kat penang - 10 murid terpilih lepas amik satu exam - programme tu lima hari - tanjat ai dengar lima hari - peh tu duduk plak kat Bayview Hotel Batu Ferringgi - tanjat ai sekali lagi dgr batu ferringgi -
asal la bagi dok kat tepi pantai - dok kat pekan kan elok - maka bermula la sessi 'tanya la ustazah' selama seminggu - moga2 segala yg diceramahkan lekat di hati sanubari cik iman saya - moga2 bila dia lepak2 tepi pantai  - akan terngiang2 la lagu 'iman jangan mandi laut' di telinga!!!! seriously iman nih kalau jumpe laut suke......benar gi berenang jauh2 - tu sbb saya risau - other than that ok kot - tetiba ade kot disitu!!!!
paling best pagi tadi la - iman gi sekolah mcm biasa - naik bas sekolah pukul 6.20 - sambil2 bye2 - saya cakap - nnt ibu ngan ayah dtg sekolah utk sessi byebye membyebye - bas bertolak at 9 so pukul 8.50 saya ngan cik darlin pon sampai..............peh tu tengok2 lenggang jer - takde pon makbapak bebudak lain - OMG tetiba tersedar betapa OVER nyer saya - anak ko dah besar panjang okay!!!! takyah antar pon takpe - tetiba malu - iman pon kot2 malu - masalahnye saya tak boleh!!!! peh tu saya tanye cik darlin :
saya : sayang nape takde orang nk bye2 anak pon!!!
cik darlin : depa dah siap2 bye2 kat umah tadi...........
saya : kat umah lain,kat sekolah lain..........................
lepas salam2 part two - kiss cover2 line and bye2......baru la hati senang - moga selamat perjalanan pergi dan balik nnt - we gonna miss u........anak gi penang 5 hari dah kecoh!!!! ade orang tu anak dia gi Afrika berbulan - elok jer!!!! pompuan plak tuh!!! hai nilo - iam talking about u!!!! seriously ai tau ape yg u rasa while yasmin was away...........


Tuesday, 2 July 2013

1. Baju raya



we went to KL sabtu lepas - gi KL tuk shopping baju raya anak2 teruna - lepas ni leh puasa dengan aman damai - tak payah nak pikir2 pasal baju raya lagi - saya ngan cik darlin - pakai jer baju yg ade!!!seriously saya tak kisah!!!
untung giler cik darlin dapat ai!!!! buekkkk!!!! tapikan kalau diizinkan - hakkktui - saya nak....
tak hingin bagitau kat sini!!!! hehehe!!!!