click me

Wednesday, 22 February 2012

11. Salah ke tak salah nih !

rasa bersalah pada anak2 saya terbahagi 3 - ade yg terpaksa - ade yg sengaja n ade yg ter......rasa ni tenggelam timbul - ikut suke dia jer - yg penting saya selalu ingatkan diri sdiri - not to take it seriously - my guilt are :


1. feeding my baby with formula! - dlm bahasa melayu aslinye susu lembu or yg sewaktu dgnnye! masa pregnant ia-ia berazam nk breastfeedkan baby at least till depa dua taun! bukan main , aim......  iman paling lama - lima bulan - sgt sengsara....yg lain - baru dua bulan setengah - segala kerja2 penyusuan susugantung digantung terus!!! selain kekurangan producitivity....saya mmg x kuasa!!! terukkan saya!!! bila tgk mak2 yg nyusugantungkan anak2 memasing - rasa so bersalah n sedikit jeles!!! tapi the best thing i can do for my baby is to be a happy mother - and if that means no breast feeding then that's the best choice for my baby.....

2. tv adalah wajib - satu2 jalan penyelesaian instant yg saya selalu guna walaupon saya sangat x suke! pantang nak buat keje jer - mula la on tv - x kire le citer tu berunsur pelajaran ke hape , saya tetap x suke!  babysitter saya namanye teevee - amat sesuai nama itu! lagi besau tv lagi best n lagi leka! - last2 saya pulak kena tgk citer2 depa dgn sengsara...mane taknye - dah 546 kali tengok citer yg sama! nak muntah! padan muke!agak2 ade ke mak2 yg sanggup dukung baby memasing sambil memasak or mengemas? or semuanye amik jln mudah mcm saya! dukung kejap2 x layak!  jgn dok perasan!!!!


junk food yg sgt heaven.
3. feeding kids with junk food-
omg....saya sendiri suke junk food atau lebih tepat fast food!saya satu family mmg selalu menderma secara ikhlas disemua cawangan fast food! junk food jenis keropok - asam - gula2 - chip itu ini dan sebagainye sangat jarang! kunun.....padahal sama jer teruknya ngan fast food! mak2 yg sangat perfect mesti x gi tempat2 gini.....sian anak2 saya - saya mmg bersalah dlm hal ini!


4. sungguh tidak environmental friendly - throw out a huge trash plastic bag bursting with ilham's diapers! semua mak2 buat keje nih! campak kat belakang rmh utk kutipan sang lori!
ilham punye sgt busuk n sgt byk ya....berak jer 4,5 kali sehari! sanggup ke kome nak mengcangkul tanah sekangkang semut tuk menanam diapers? sgt le go green pd yg sanggup ye! rasa bersalah jugak x dpt memberi tauladan dlm bab2 go green ini pada anak2.ate...kalo go green - kang kena plak pakai napkin kain! x kuasa!!!!!

5. jeritan batinku - believe me - no mum feels good about yelling to anak sendiri! dah marah2 dgn suara sensasi - baru rasa nyesal tak sudah2......tapi yelling biar le ade tahapnye......jangan le tahap gaban ok!
sian anak2......yelling ni is one of my guilt yang ter...........memanjang ter!!!! especially tiapkali bila ngajar kelas malam! mak saya sangat soft spoken dgn anak2 dia! boleh kira ngan jari ( x termasuk jari kaki plak tu ) berapa kali she yelled at us dulu2! saya - kalau nak dikira....jari tangan jer x ckp , kena masuk jari kaki sekali! tah2 x cukup! meh sini...pinjam jari! teruk sungguh!!


byk lagi - ade selera nnt saya sambung! guilt list nih seiring sejalan dgn usia kita bersama anak2.....the longer the merrier..........

3 comments:

  1. Kak Nina...samalah kite.dok yelling kat anak2 dah ter yelling boleh pulak rasa menyesal.kakakaka dasarlah i ni mak xbrape nk sedar diri.hahahha

    ReplyDelete
  2. suka g baca entry ni....agaknya semua ibu zaman skrg ni pun ada rs mcm ni...

    ReplyDelete
  3. Heheh... jeritan batin sang ibu. What are you doing, taking a guilt trip? It's ok you know, it's totally normal. I'm not a mother, but I babysat all my nieces and nephews and sometimes you cant help doing all this. sometimes esp after yelling or getting angry, then you feel guilty for doing so. sigh... I guess that's a sign of a good mother. So cheer up mami! This entry is so enlightening!

    ReplyDelete